У Карпатах частішають напади голодних вовків: що треба знати

logo
112594_u_karpatah_chastishajut_napadi_golodnih_v.jpeg


20 липня 2017 08:17 Переглядів: 67 Коментарів: 0 Друкувати
У Карпатах частішають напади голодних вовків: що треба знати
Із виходом отар на полонини, чабанам у гірських районах ледь не щодня доводиться відбивати овець від лісових хижаків.

«Вовки у пошуках їжі спускаються з гір на пасовиська, та лише для того, щоб вполювати здобич: козу, теля, інколи корову чи коня, — каже газеті Експрес Юрій Тюх, заступник директора НПП «Синевир», якому неодноразово доводилося зустрічатися з хижаками на лісовій стежці. — Першими на людину не нападають, хіба що натрапите на вовка, хворого на сказ».

Науковці дослідили: найбільше вовків на території Карпат — у Львівській та Закарпатській областях, найменше — в Чернівецькій. Місцеві мисливці кажуть, що такого скупчення сіроманців давно не бачили, тим паче влітку. Зазвичай вовки активізуються взимку. Та нині у них — малюки, і самиці полюють у пошуках їжі. Відколи отари подалися на полонини, почастішали випадки, коли лісові хижаки нападають на свійських тварин.

«При нормі 1 вовк на 10 гектарів, на Закарпатті їх у п’ять разів більше. Та востаннє відстрілювали вовків торік, — каже Мирослав Опаленик, голова ГО ТМР «Соколець». — Зазвичай вовки живуть у зграї, а сіроманець–одинак не нападає на людину, хіба що зголодніє. Чого не слід робити, якщо натрапили в лісі на вовків: кидатися на хижих, бо вони хитрі й хтось зі зграї обов’язково нападе зі спини. І в жодному разі не слід утікати, вони доженуть та нападуть. Найкраще — залізти на дерево. Вовки бояться тварин, більших за себе, а ще — вогню».

Джерело: «Експрес» (Еліна САВИЦЬКА)

А поділитися?