У Львові кардинально змінять і озеленять двір зі столітнім будинком. Візуалізація

logo
u_lvovi_kardinalno_zminjat_i_ozelenjat_dvir_zi_stolitnim_budinkom_vizualizacija.jpg


У Львові завершився воркшоп, присвячений переплануванню дворів. Один із проетів присвячений дворику на розі вулиць Турецька і Зарицьких. Цю локацію планують кардинально змінити, реорганізувати, зробити зручною для мешканців та озеленити.
фото: аlex-shutyuk.livejournal.com

фото: аlex-shutyuk.livejournal.com

Проект перепланування дворика на вулиці Турецькій, 4 опублікував на своєму блозі Олександр Шутюк, активіст та співробітник департаменту розвитку Львівської міськради. «Цей двір найменший з-поміж інших, які опрацьовувалися на воркшопи. На ньому стоїть двоповерховий столітній будинок на сім квартир. Саме тому у роботі з ним велику увагу приділили найменшим деталям та історії подвір’я», – зазначив він..

Читайте також: Туристи їдуть – львів’яни лишаються: 5 фактів про те, як змінюється місто для мешканців

За словами Олександра Шутюка, одним із центральних дерев подвір’я є велика яблуня, яку спочатку пропонували зрізати та замінити на нове, але виявилося, що вона є дуже цінною для мешканців. Як підсумок, ця яблуня стала одним із центральних елементів двору.

Більшість території двору вкрита старим асфальтом та використовується для паркування кількох машин. Головна ідея запропонованого зонування полягає в тому, щоби винести паркування ближче до воріт і там облаштувати місце для сміттєвих контейнерів, якими користувалися би лише мешканці двору, а решту території облаштувати для дозвілля та відпочинку.

«У цього подвір’я цікава історія, – продовжує Олександр Шутюк. – На місці гаражів колись була стайня, а у самому будинку тоді ж працювала невелика пекарня, від якої лишилася висока цегляна труба, що і тепер височіє над дахом. Саме цей факт наштовхнув на ідею облаштувати у дворі вуличну пічку, у якій можна було би пекти хліб чи ще шось смачне та тусуватися довкола. Приємно, що мешканці цю ідею підтримали. До пічки також пропонується вивести електрику та воду для господарських потреб».

Також враховано потреби тих, хто йде вулицею Зарицьких повз двір: для них із зовнішньої сторони передбачено лавку зі спеціальними переділками, які не даватимуть на ній лежати.

Читайте також: У Львові буде площа з пішохідним фонтаном та райськими яблунями. Візуалізація

Автори проекту – Христина Бадзян, Ксенія Ніколс-Печій, Оля Небораць та Варвара Баришнєва

Як розповів Олександр Шутюк Tvoemisto.tv, за подальшу долю проекту відповідальною є районна адміністрація. «Ми зі свого боку робитимемо все, що від нас залежить, для подальшої реалізації», – додав він.

«Картинка – гарна. Звичайно, це все потрібно робити. Однак, це ще не є повноцінний проект, а лише ескізний: намалювали план і картинку, як то все мало би виглядати, – зазначив у коментарі Tvoemisto.tv Олександр Удовенко, голова Шевченківської районної адміністрації, – Тепер треба розробляти технічний проект для виконання подальших робіт. Коштів на це поки що не передбачили. Проте нас цей проект зацікавив. Обов’язково при зміні до бюджету (можливо, у вересні) ми проситимемо у міської ради про виділення коштів на технічний проект».

Підготувала Юлія Сабадишина

А поділитися?