1500 років під землею: біля Львова знайшли давньогерманський меч

logo


Про це повідомляє науково-дослідний центр “Рятівна археологічна служба”, передає “Еспресо.Захід“.

“Цим відео ми починаємо спецпроєкт з розповідями про виняткові знахідки і відкриття археологів під час реконструкції та будівництва доріг. Проєкт є спільною ініціативою РАС та Служби автомобільних доріг у Львівській області, та підтриманий Львівською ОДА”, – йдеться у повідомленні.

Молодший науковий співробітник “Рятівної археологічної служби” Олександр Сілаєв розповів детальніше про цю унікальну знахідку.

“Хоч він виглядає дуже неефектно, як якийсь шматок залізяки, та насправді дуже цікава й прекрасна річ. Цей меч-гладіус колись належав воїну германцю. Такі скручені деформовані мечі пов’язують з культурою пшеворською. Чому саме скручені мечі? Археологи можуть лише здогадуватися. Це пов’язано з уявленнями і віруваннями цих людей. Ковалем його меч було скручена декілька разів. Незважаючи на корозію, він зберігся, хоча пролежав в землі добрих 1500 років”, – розповідає Олександр Сілаєв.

За словами науковця, мечі-гладіус використовували піші воїни, не вершники.

“Цей цінний предмет знайшов один з наших співробітників якраз там, де проляже Північна об’їзна навколо Львова. Там триває перший етап археологічних досліджень. Такі проекти дозволяють відкривати об’єкти різних періодів. Це має величезні перспективи”, – підсумовує Сілаєв.

image