Грибiв дiтям не давайте

logo


13.08.2017 12:05

Грибiв дiтям не давайте

До лiкарнi з ознаками отруєння потрапив однорiчний малюк, якого нагодували супом з маслюками

Стався цей випадок у Червоноградi. Дитина, якiй рiк i вiсiм мiсяцiв, ушпиталили з ознаками грибного отруєння — нудотою та блювотою. 

“Хлопчика нагодували супом з маслюками, а це дуже важка їжа для дiтей такого вiку, — каже Валентина Попаденко, лiкар обласного лабораторного центру МОЗ України. — До 12 рокiв дiтям узагалi не можна їсти грибiв i нiяких страв iз ними. З тiєї простої причини, що дитячий органiзм не перетравлює такої їжi через брак ферментiв”.

Зi слiв фахiвця, торiк в областi навiть був випадок, коли дiдусь iз дитиною померли пiсля того, як скуштували грибної пiдливки. Щоправда, тодi в пiдливку з їстiвними грибами потрапила блiда поганка.

“Гриби — тяжка їжа, а в дiтей ще не сформований шлунково-кишковий тракт, — пояснює лiкар. — Та й дiти значно чутливiшi до дiї токсинiв, якi є в грибах. Це пов’язано з недосконалiстю детоксикацiйних механiзмiв дитячого органiзму. Крiм того, не слiд забувати, що при однаковiй кiлькостi спожитих грибiв у дитини на одиницю маси тiла припадає вища концентрацiя токсину, нiж у дорослого”.

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter