Через результати конкурсу на посаду директора у Львові пікетували органний зал

logo


Після того, як 23 серпня відбувся конкурс на посаду директора Будинку органної та камерної музики, активісти 24 серпня пікетували цей заклад. Причиною протесту стала перемога у конкурсі Юліана Винницького, який очолює органний зал з 1988 року.

Активісти вважають рішення, яке прийняла конкурсна комісія не правомірним. Другий кандидат на посаду Іван Остапович планує оскаржувати його у суді.

Претензії до роботи комісії полягають у наступному: одна із членкинь комісії, Ольга Пастушенко (ГО «Львівський відділ Союз українок») прийшла на засідання комісії уже після того, як були оприлюднені програми, тобто голос віддавала фактично навмання. На початку засідання члени комісії проголосували, що працюватимуть без пані Пастушенко. Вона «добігла» перед самим голосуванням і фактично її голос став вирішальним (за Винницького було віддано п’ять голосів, за Остаповича – чотири).

Також Іван Остапович оскаржуватиме рішення комісії і через інші причини. Зокрема, через конфлікт інтересів. За словами Тараса Демка, арт-менеджера Collegium Musicum член комісії Михайло Зарічний «проводив свій день народження у Lviv Organ Hall 8 березня. Це була презентація його книжки – що свідчить, що чинний директор надав йому таку змогу. Зрозуміло, що про об’єктивність тут і мови бути не може».

«Треба сказати, що два претенденти мають свої серйозні недоліки, це відзначалося на обговоренні… Пишуть про мій конфлікт інтересів. Я не впевнений, що з юридичної точки зору це так, проте готовий дати всім потрібну інформацію і пояснення», – пояснив ситуацію Михайло Зарічний.

Також Іван Остапович вважає порушенням закону те, що член комісії, письменник Ігор Калинець «заявив мені ще до початку моєї презентації, що буде голосувати проти мене, що порушує закон про неупередженість».

Проте основною претензією протестувальників є те, що Юліан Винницький не представив програми розвитку органного залу, що є прямим порушенням закону України «Щодо запровадження контрактної форми роботи в галузі культури та конкурсної процедури призначення керівника державного чи комунального закладу культури».

Наразі реакції Юліана Винницького немає.

Фото: Павло Паламарчук