За романом українського письменника про КДБ зняли фільм

logo


В Івано-Франківську у кінотеатрі «Люм’єр» презентували короткометражний фільм «70-ті», знятий за мотивами роману Степана Процюка «Травам не можна помирати». У п’ятницю, 15 вересня, книгу презентують на Форумі видавців у Львові.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Будь-яка популяризація іншими засобами мистецтва літературних творів – корисна, бо є люди, які не читають книг. Театр, кіно, картини якимось чином це візуалізують. Коли полковник Дурбачов, герой мого роману, б’є в обличчя допитуваного, то одна справа про це читати в книжці, а інша – подивитись на екрані. Це інакше сприймається. У 70-ті люди жили своїм життям. Я намагався показати, що багато хто й не уявляв, що робилося. Це було не життя, а існування міщанина-обивателя, якому було байдуже, що вмирає його мова… Завтра роман «Травам не можна помирати» я презентую на Форумі видавців у Львові», – повідомив Процюк.

За словами режисера короткометражки Тараса Бенюка, ініціатором фільму був автор першоджерела. Над фільмом працювала творча група місцевого «Нового театру». Стрічку вдалося створити за сприяння Івано-Франківської місцевої влади та мера міста Руслана Марцінківа. Знімали фільм у приміщенні редакції газети «Галичина», на вулиці Січових Стрільців в Івано-Франківську. Раніше там знаходився КДБ, тому у підвалах, стверджують актори, «залишились обідрані стіни і та атмосфера, яка ніби давила на них», що допомогло їм перейнятися цією темою.

Читайте також: Держкіно майже вдвічі збільшує фінансування кінофестивалю «Молодість».

Степан Васильович Процюк – сучасний український письменник, лауреат багатьох національних літературних премій, автор книг для дітей та підлітків. Письменник народився в сім’ї політв’язня. Серед його творів: роман «Інфекція», «Тотем», «Чорне яблуко», «Степан Процюк про Василя Стефаника, Карла-Густава Юнга, Володимира Винниченка, Архипа Тесленка, Ніку Турбіну» та інші. У 2015 році Степан Процюк отримав літературну відзнаку «Золотий письменник України». Її вручають авторам, які пишуть українською та чиї романи вийшли сукупним накладом понад 100 тисяч примірників.