У львівських школах заборонили збирати готівку з батьків

logo


Вчора, 28 вересня в управлінні освіти ЛМР підписали наказ «Про заборону обігу готівкових коштів та забезпечення заходів щодо запобігання корупції у навчальних закладах Львова». Наказ має вирішити проблему шкільних «поборів» між «батьками-благодійниками» та шкільним представництвом.

Що проголошує наказ?

Наказ №459, який видала чинний керівник управління освіти Львова Зоряна Довганик, забороняє збирати готівку з батьків, учнів та вихованців будь-яких навчальних закладів міста. Це стосується проблеми «покращення» школи за рахунок батьків.

По-суті, тепер щоб організація свят, ремонт класів, покупки обладнання за кошт батьків у примусовому порядку має припинитись. За винятком, якщо, «добрі меценати» не приймуть рішення просто пожертвувати гроші, перерахувавши на спеціальний рахунок кошти. При цьому варто вказати, на що саме ви надсилаєте кошти (ремонт, покупку речей тощо) і куди.

За словами Олени Пономаревої, голови Батьківської Ради Львівщини, відповідальність за виявлення порушень нестимуть керівники навчальних закладів. Чиновниця зауважила, що ситуація із шкільними поборами останнім часом стала актуальною. Часто батьки, від яких вимагають, фактично, утримувати школу за власний рахунок, не можуть відмовити, побоюючись, щоб ефект відмови не відобразився на дитині. Проте така ситуація неприпустима. Батьки можуть допомагати школі, але мають право знати, на що йде їхня допомога.

«Якщо школа та батьки зможуть співпрацювати на умовах чесного партнерства, а кошти йтимуть за призначенням, то ситуація внормується точно. Тоді не буде скарг батьків», – додала Олена Пономарева.

Проблема в батьках чи системі?

Свою думку стосовно ситуації із коштами в школі висловлює журналістка Світлана Ваврищук. Жінка зауважує, що платити і допомагати школі можна, але фінансувати школу повністю – завдання не для батьків.

Світлана переконана, що ситуація із тим, що батьки допомагають школі, давно вийшла з-під контролю. Більш того, на думку журналістки, батьки й надалі продовжують потурати невигідній системі лінивих шкільних адміністрацій.

Що може та має робити школа?

Щороку з державного бюджету для зарплат та інших потреб шкіл гроші виділяють. Не зважаючи на підвищення зарплат вчителів, розподіл бюджету відбувається і кошти є. А от чи потрібні вони конкретній школі напевне в міській раді не можуть знати. Для цього можна скласти відповідний запит, вказавши необхідне. Але цим має займатись адміністрація школи, адже лише там знають, що «потрібен ремонт, нові люстри, вікна, парти».

Проблема «батьківського фінансування» не триває перший рік. Приміром, у 2014 році був підписаний наказ «Про благодійні внески». За попередньою інформацією, навчальні заклади (і садочки, і школи) мали звітувати перед батьками. Не можу говорити за всі навчальні заклади, але у деяких садочках подібні збори відбувались: щороку батьки отримували усну інформацію про витрачені кошти та могли ознайомитись із паперами.

Однак, дивлячись на цифри у звіті стосовно кількості невикористаної субвенції, яку виділили на освіту висновок напрошується сам.

Так, у 2015 році розмір освітньої субвенції становив 80 124 062 гривні (Львівщина). З них у Львові зокрема виділили 3 842 851 гривню. По Україні у освітній сфері не знайшли на що витратити більше 2 мільярдів гривень. Ці кошти повернули у бюджет.

Чи є вирішення проблеми?

Фінансування шкіл та виділення коштів від держави досить складне питання. Зрозуміло, що гроші виділяються для чогось конкретно, а змінювати призначення фінансування або ж самовільно використовувати залишок субвенцій у школі не практикують. Але отримати кошти для необхідного все ж можна. Якщо це не вирішить питання повністю, до вирішить частину, а вже потім варто говорити з батьками. Останні з радістю допомагатимуть школі, адже хочуть, щоб умови навчання у їх дітей буди хорошими.

Батьки в свою чергу не мають просто віддавати зароблене на школу, яка всі проблеми перекидає на них. Про це потрібно говорити і вимагати пояснень, звітів та з’ясовувати деталі. Адже навіть за наявності рахунків, які “можна переглянути”, не виключено, що отримані гроші витрачають не лише на ремонт, а на озеленення приватної садиби директора.

Інфографіка: http://report.if.ua/Інфографіка: http://report.if.ua/