Дубневичі відбиваються від НАБУ та МВС і тиснуть на свободу слова

logo




понеділок, 11 липня, 2016, 17:08
Влада

Дубневичі відбиваються від НАБУ та МВС і тиснуть на свободу слова

Ярослав та Богдан Дубневичі. Фото: Ярослав Дубневич/Facebook

Ярослав та Богдан Дубневичі. Фото: Ярослав Дубневич/Facebook

Чи може окремо взяте ЗМІ виграти справу у комерційної структури з мільйонними оборотами, власниками якої є типові українські олігархи (зараз поважні народні депутати), партнери колишнього голови Львівської ОДА та теперішнього голови обласної ради, у суді, де, імовірно, суддею працює родич юриста, компанія якого відстоює інтереси олігархів?

Йдеться про ТОВ «Корпорація КРТ», про Богдана та Ярослава Дубневичів, Михайла Костюка, Олександра Ганущина, Ростислава Ігоровича та Сергія Ігоровича Матвіївих.

А також про намагання ТОВ «Корпорація КРТ» звинуватити у суді ТОВ «Західна інформаційна корпорація» у поширенні недостовірної інформації, після публікації ІА ZIK 18 грудня 2015 року статті під назвою «Конверт» розпечатано».

IA ZIK вважає такий позов повністю безпідставним.

У фірми Дубневичів обурення викликало те, що журналісти надали розголосу виявленим правоохоронними органами махінаціям з державними коштами, вчиненими КРТ та «фірмами-метеликами», тобто конвертаційним центром.

Позивач намагається спростувати у суді факти, викладені у статті. А саме, інформацію про господарські відносини ТОВ «Корпорація «КРТ» з «підприємствами-метеликами» ТОВ «Діслав» (код платника 38075051), ТОВ «Фінансово-промислова група» Діоніка» (код платника 38517072), ТОВ «Успіх ЮА» (код платника 38689971), ПП «Хімінвест» (код платника 32424590) та про причетність до здійснення ТОВ «Бізнес-Акцент», ТОВ «Регіон-агро» фіктивної діяльності.

Тобто, намагається спростувати ту інформацію, яка є у правоохоронних органів, ДФС різних рівнів, та, яка частково загублена, а частково зігнорована у судах.

Ось один з прикладів проваджень проти нечесних «партнерів-метеликів» КРТ. Це лист ДПІ у Шевченківському районі м. Києва від 01.03.2016, яким повідомлено, що у її провадженні перебувають матеріали кримінальної справи за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах службовими особами ТОВ «Брокбудкепітал», ТОВ «Екодит», ТОВ «ПРО Сервіс», ТОВ «Еколайн-СТ», ТОВ «ДІСЛАВ», ТОВ «ОБ «Чай-Агропродукт», ТОВ «Трейдбор», ПП «НП «Хіміч», ПП «Хімінвест», ТОВ «ДІТРЕЙД», ТОВ «Продмаркет ЛТД, ТОВ «Продмаркет», ТОВ «Фінпромгруп «Діоніка», тобто саме тих фірм, з якими «співпрацювало» ТОВ «Корпорація КРТ».

1

2

Тих же фігурантів стосується Ухвала Богунського районного суду м. Житомира від 02.06.2016р., якою встановлено, що група осіб, яка надає послуги по ухиленню від сплати податків, використовує їх реквізити з метою незаконного формування податкового кредиту для платників ПДВ.

Що цікаво, ТОВ «Корпорація КРТ» підтверджує факт відносин з названими вище фірмами з ознаками ризику, але документи надавати відмовляється.

Керівництво корпорації ігнорує законні вимоги органів ДФС у доступі до документів та допуску посадових осіб до планових перевірок. У листі, скан якого подається нижче, чітко сказано, що «внаслідок аналізу господарської діяльності та податкової звітності ТОВ «Корпорація КРТ» встановлена його співпраця з підприємствами з ознаками ризику». Але органам ДФС відмовлено у допуску до проведення перевірок.

3

Більш того, суд також не вважав за потрібне витребувати ці договори, акти і т.д. Представники Феміди не хочуть з’ясувати, які товари і послуги могли купувати-продавати у них КРТ і чи вони хоча б мають відношення до промисловості та залізниці. А також чому вони протягом періоду розгляду справи з лютого по липень 2016 року змінювали неодноразово адресу, керівництво, місце реєстрації і т.д.

Чи роблять таке великі, солідні та чесні фірми? Мабуть, ні. А от фірми, які фігурували у справах з ухиляння від податків, так!

У підтвердження сказаного наведемо Ухвалу Галицького районного суду м. Львова від 06.06.2016 р. про кримінальне провадження №32016100110000140 за фактом вчинення службовими особами ТОВ «Корпорація КРТ» правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України (ухилення від сплати податків та зборів раніше судимою за подібний злочин особою або в особливо великих розмірах).

Ще одним цікавим моментом, який характеризує позивачів, є той факт, що вони відстоюють позицію «попередника» ТОВ «Корпорації КРТ» – ТОВ «Корпорація колійні ремонтні технології», яке брати Дубневичі, продали напередодні виборів 2014 року. Йдеться про фірму, що доволі плідно працювала з владою Януковича, а також з керівником Укразалізниці Михайлом Костюком, який згодом очолив ЛОДА і з яким пов’язані гучні корупційні скандали на мільярди гривень. Для ілюстрації наводимо Постанову суду, якою зобов’язано керівництво «старого» КРТ сплатити податки на суму понад 4 млн грн та штрафів розміром у понад 2 млн грн

Існують ще справи проти «старого» КРТ на значно більшу суму. У постановах Заводського районного суду м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області від 20.01.2012р. у справі № 1-888/11 та у справі № 1-756/11 від 15.09.2011р., які стосувались згаданих вище «фірм-метеликів» TOB «Регіонагро» та ТОВ «Бізнес-Акцент», з якими мала взаємовідносини TOB «Корпорація колійні ремонтні технології», що підтверджується відповідним актом перевірки, йдеться про ПДВ на суму 8 301 648,70 грн, який КРТ, згідно з цим же актом, не сплатило до Державного бюджету.

Не зрозуміло, чому «нове КРТ» Дубневичів присвоює собі «гріхи» ліквідованого підприємства? І в який спосіб юристи «нового КРТ» вбачають можливим захистити у суді інтереси ліквідованого «попередника»?

Для повноти картини ще коротко про правників. Варто відзначити, що інтереси КРТ у суді представляють адвокати АО «Матвіїв і партери», бюро яких у Львові знаходиться за адресою вул. акад. Є. Лазаренка, 1, тобто там же, де розташовується і офіс КРТ.

Цікавою є й та обставина, що у Господарському суді Львівської області, куди і подано позов, працює суддя Матвіїв Ростислав Ігорович (23 у списку), прізвище і по-батькові якого співпадає з ініціалами керівника юрфірми Матвіївим Сергієм Ігоровичем.

Більш того – чинний голова Львівської обласної ради Ганущин Олександр згідно його даних на сайті ЛОР з 2013 року працював головним консультантом по зв’язках із органами місцевого самоврядування та органами державної влади у цьому ж адвокатському об’єднанні «Матвіїв і партнери»!

Згадується, як на початку 2013 р. особа, схожа на п. Ганущина, обурювалась на дії правоохоронців під час проведення органами СБУ слідчих дій на Лазаренка, 1.

На завершення хочеться нагадати, що зараз НАБУ та МВС перевіряють причетність КРТ братів Дубневичів до корупційних діянь – розслідування НАБУ внесене до реєстру під №520160000000000089 та МВС – №12014000000000116. Активну антимонопольну кампанію розпочало і нове керівництво Укрзалізниці.

Зважаючи на ці позитивні тенденції, IA ZIK сподівається на незалежний, неупереджений та незаангажований розгляд провадження проти журналістів. А також вірить у те, що жодні «негативні явища», політичне чи адміністративне лобі, з якими боролося громадянське суспільство під час Революції Гідності, не вплинуть на справедливе рішення у даній справі і свобода слова буде захищена чесним українським судом.

Аналітична група IA ZIK

* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.