Як зміниться транспортна система Львова у найближчому майбутньому

logo


Новенькі автобуси, трамваї та тролейбуси; електронний квиток, швидкий громадський транспорт та підземні парковки – таким може стати Львів у найближчому майбутньому.

Кореспондент сайту 032.ua дізнавався, які кроки планують зробити у місті, аби транспортні проблеми львів’ян відійшли на задній план.

Що хочуть запровадити у Львові?

Заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Андрій Білий представив стратегію розвитку громадського транспорту Львова до 2020 року. З його слів, у місті планують збільшити провізну здатність громадського транспорту з орієнтовно 130 тисяч до 196 тисяч пасажирів.

Окрім планових закупівель нових трамваїв, тролейбусів та автобусів, у Львові мають намір змінити сам підхід до транспортної сфери. Зокрема, змінити оплату транспортної роботи, впровадити е-квиток, збільшити частку перевезень комунальним транспортом, надати пріоритет громадському транспорту, впорядкувати ситуацію з паркуванням приватних авто, розвивати велоінфраструктуру. Далі про ці зміни детальніше.

Зміна на автобусних маршрутах

За словами посадовця, частина маршрутів, на які не виходять автобуси у місті, майже вдвічі скоротилася через заміну автобусів на великі. Перевізники також зменшили кількість маршрутів, на які не виходить 100% автобусів.

Серед іншого, йдеться про 12 маршрутів, на які не подався жоден перевізник на конкурсі. Їх розбили на ті, що мають бути замінені і ті, що мають передати в АТП-1 майже без змін.

П’ять маршрутів, які курсуватимуть зі змінами – це №12, 30, 35, 54 і 49. Автобус №49А вже запустили за дещо зміненим маршрутом з Рясного через Левандівку на Приміський вокзал.

Інші маршрути – № 18, 37, 48, 40, 36, 50, 19 будуть передані на АТП-1 після надходження нових автобусів.

Закупівля нових транспортних засобів

Минулого року для Львова планували придбати 30 нових трамваїв, 50 тролейбусів і 150 автобусів.

Станом на нині, Львовом уже курсують 15 трамваїв, закуплених у Берліні, і частина автобусів МАЗ. До кінця року у місто має прибути решта автобусів, а також оголосили тендер на закупівлю нових тролейбусів.

У 2019 році транспортне депо міста має поповнитись іще на 30 трамваїв, 40 тролейбусів та 100 автобусів.

Оплата транспортної роботи

У Львові хочуть змінити формат оплати транспортної роботи. Якщо станом на нині, пасажири дають готівку безпосередньо водіям, а ті – власнику підприємства, який має відповідати за все – від купівлі нових транспортних засобів до миття уже наявних, то в найближчому майбутньому мають намір платити за кілометраж. Така функція стане доступною після впровадження електронного квитка.

На кожен вид транспорту буде визначена ціна за кілометр: окремо – для тролейбуса “Шкода”, автобуса “Електрон”, автобуса “МАЗ”, різних трамваїв тощо. На кожну ціну буде визначатися переможець по тендеру, і оплата відбуватиметься за пробіг транспорту за маршрутом.

Передбачаються також грошові бонуси – доплата за дотримання графіку, чистоту салону, якщо не буде скарг на поведінку водія тощо.

Електронний квиток

16 листопада “Львівавтодор” оголосив тендер на розробку, впровадження та обслуговування автоматизованої системи оплати проїзду у громадському транспорті Львова. У місті запевняють, що це продовження процедури закупівлі, яку оголосили на сайті Європейського банку реконструкції та розвитку 29 березня 2017 року.

Зараз модель оплати виглядає, в основному, традиційно: пасажир платить безпосередньо перевізнику. Діє також безготівкова система оплати, якою користується орієнтовно 15% львів’ян, яка передбачає пряму оплату перевізникові.

Електронний квиток змінює концепцію оплати: гроші від пасажирів потрапляють до оператора е-квитка, який потім виплачує за транспортну роботу перевізникам.

Підготовча робота з впровадження е-квитка у Львові розпочалась у вересні 2015 року. Зараз триває останній тендер по процедурі: збір пропозицій відбуватиметься до 15 січня 2019 року. Впровадження самого електронного квитка на транспорті триватиме упродовж 12 – 18 місяців. Повністю громадський транспорт Львова перейде на нову систему оплати проїзду не раніше січня-травня 2020 року.

Попередньо, у місті підрахували, що абонемент на усі види транспорту коштуватиме близько 400 грн/міс. Разом із тим, передбачається, що будуть різні тарифи при е-квитку з різною ціною: разовий (до години часу), денний, тижневий, місячний, за попитом. Збережеться також функція оплати проїзду готівкою у водія, але це коштуватиме дорожче, ніж за новою системою.

Обов’язкова оптимізація мережі

У Львові планують дещо змінити транспортну мережу: запровадити маршрути, які вивозять людей з мікрорайону з можливістю пересадки на інший транспорт. Андрій Білий переконує, що це дозволить більш ефективно використовувати громадський транспорт, і при потребі ставити в окремі години на маршрути більше машин.

Громадський транспорт також буде у пріоритеті. По місту хочуть зробити низку окремих смуг для громадського транспорту, що дозволить пришвидшити його рух та здійснювати на 40 – 60% більше пасажирських перевезень із тим самим рухомим складом.

Окрім цього, обмежать рух вулицями в центрі Львова впровадивши Мале транспортне кільце. А також – створять чотири автостанції: на вул. Городоцькій, вул. Личаківській, вул. Зеленій та в Рясному.

Збільшення зон паркування

У Львові планують вирішувати проблему з паркуванням, оскільки зараз попит на паркомісця перевищує їх кількість. Передбачається створення підземних паркінгів у центральній частині міста за інвесторські кошти. Зокрема, на пл. Осмомисла, можливо – під пр. Свободи, на площі біля ЛНУ ім. І. Франка, пл. Петрушевича, вул. Стефаника, Городоцькій.

Залишать дві зони паркування у центральній частині Львова, де діятимуть різні тарифи: перша – у межах пішохідної зони, друга – в межах Малого транспортного кільця. Запровадять також 3-тю і 4-ту зони паркування – на під’їзді до центру Львова.

У місті братимуть до уваги й функціональні парковки – ті, що створені на базі супермаркетів, торгових центрів, автостанцій, вокзалів, аеропорту та мають конкретну функцію.

З’являться у Львові так звані “перехоплюючі” паркінги у віддалених від центру районах, де можна буде залишити своє авто й пересісти на громадський транспорт.