Львівгаз знову перевірять через донарахування в платіжках

logo


Раніше ПАТ «Львівгаз» оштрафували на 850 тис. грн за донарахування.Фото Андрій Костюк

Фото Андрій Костюк

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) перевірить, чи перестали у ПАТ «Львівгаз» донараховувати у платжках. Про це з посиланням на Інтерфакс-Україна повідомляє Економічна правда.

Наприкінці 2018 року облгази почали видавати платіжки зі збільшеними обсягами споживання. 23 листопада торік НКРЕКП заборонила облгазам донараховувати платіжки, втім цю заборону вони проігнорували, а 15 лютого подали на НКРЕКП до суду. У «Нафтогазі» заявляли, що облгази компанії «РГК», що належить бізнесмену Дмитру Фірташу, штучно збільшують заборгованість споживачів за газ, аби вони не змогли перейти до інших постачальників газу, зокрема до «Нафтогазу».

У березні НКРЕКП перевірила та оштрафувала на 850 тисяч низку облгазів, зокрема й ПАТ «Львівгаз», та зобов’язало їх зробити перерахунок у платіжках. За даними регулятора, ці установи донараховували до 10% обсягів спожитого газу за «приведення до стандартних умов». У Мінсоцполітики споживачам радять відстоювати свої права у суді і скаржитись на незаконні платіжки на урядову гарячу лінію.

Водночас у «Львівгазі» це рішення назвали політично вмотивованим та подали апеляцію. У облгазі кажуть, що у разі перерахування, понад 300 тисяч споживачів Львівщини, у яких коефіцієнт газу становить одиницю або менше, будуть змушені доплатити за фактично не спожиті 4 млн куб. м газу.