«Геноцид медицини»: на Львівщині медики під патронатом «Стоп корупції» вимагали зарплату

logo


Медична допомога на голодний шлунок. Працівникам КНП ЛОР “Львівська обласна психіатрична лікарня “Заклад” у Стрийському районі Львівської області заборгували зарплату з середини серпня. Обурені медики звернулись до місцевого осередку «Стоп корупції». 1 грудня вони разом провели акцію протесту і звернули увагу депутатів обласної ради на проблеми медичних працівників, – повідомив заступник голови львівського відокремленого підрозділу «Стоп корупції» Віктор Палас.

Акція протесту медичних працівників Львівської обласної психіатричної лікарні “Заклад” Фото: СтопКор

«Де зарплата серпень, вересень?», «Геноцид медицини» – з такими плакатами медичні працівники вийшли до будівлі Львівської облради, де  відбувалася перша сесія. На мітинг приїхали в основному середній і молодший персонал психіатричної лікарні. Люди скаржаться: кілька місяців працюють без зарплатні. За цим фактом вже відкрито кримінальне провадження за ст. 175 – невиплата зарплати.

Молодший медичний персонал також просить коштів на оздоровлення. Цю статтю витрат їм не внесли в трудовий договір. Керівництво закладу самоусунулось від розв’язання цих питань.

«У цій лікарні проблеми і з фінансуванням на харчування хворих. Харчі привозять місцеві бізнесмени з метою забезпечити хворих. Тобто влада аж ніяк не дбає ні про хворих, ні про працівників. Захищені статті не виконуються», – розповідає активіст «Стоп корупції».

Акція пройшла за підготовки і правового супроводу активістів львівського відокремленого підрозділу ГО «Стоп корупції».

«Ми з цим колективом – з перших днів боротьби за виживання. Ще коли їх хотіли приєднати до психіатричної лікарні, що на вул. Кульпарківській у Львові. Тоді ми відстояли  право на життя закладу. Нещодавно в лікарні змінилося керівництво. І почались проблеми з виплатою зарплати. Вже звільнилася майже чверть персоналу – близько 80 людей», – додає Палас.

Він припускає, що обласну психіатричну лікарню просто хочуть довести до банкрутства. Адже багато хто накидає оком на будівлю медичного закладу – старовинний замок Скарбика у Закладі.

Учасники акції донесли проблеми психіатричного закладу до адміністрації області і до депутатів облради. До мітингувальників вийшли представники депутатського корпусу.

Тарас Чолій представив членів спеціальної комісії, яка буде опікуватись медициною, і пообіцяв, що питання виплат боргів із зарплати буде розглянуто на першому ж засіданні профільної комісії.

«Я ваші матеріали передав народному депутату Олегу Синюnці  – передав ваше звернення. Наступного тижня ми будемо розглядати бюджет на 2021 рік. І ми будемо працювати над тим, щоб передбачити у бюджеті фінансування у повній мірі психіатричних лікарень і закладів і також закриття боргів за наслідками цього року», – заявив Чолій.

Він пообіцяв учасникам акції у понеділок повідомити, коли відбудеться засідання комісії, і запросити на нього представників «Стоп корупції».

Після закінчення акції активісти «Стоп корупції» разом з медиками напрацювали стратегію та послідовність дій з захисту прав працівників лікарні. Зокрема, йшлося про вже зареєстроване кримінальне провадження щодо невиплати зарплати працівникам медичного закладу.

«СтопКор» провів медикам консультації, як діяти під час розгляду кримінального провадження, які клопотання подавати. Для того, щоб кримінальне провадження було перспективним і медики швидше отримали свою заробітну плату», – зазначив Віктор Палас.
Читати також:

Поділитись

Інші новини