Без талона? То чекайте: Це нововведення обернулося ще бiльшими чергами у поліклініках

logo


Нововведення мало полегшити прийом у лiкаря

“Я вам зараз призначу лiки, а через три днi прийдете до мене з дитиною”, — сказала дiльничний лiкар 2-ї мiської полiклiнiки Львова.

Минуло три днi. Температура в доньки спала до 37,5, але до нормальної не опустилася. I от я ще з хворою дитиною йду на прийом до сiмейного лiкаря. Ясна рiч, пiд кабiнетом черга. Хтось кашляє, хтось чхає. Зайняли чергу. Та за кiлька хвилин виявилося, що тут двi черги — “жива” i “за талоном”, пише газета Експрес.

“У мене талон на 13.30”, — пiдходить до кабiнету жiночка. Вiдповiдно, перед нами вже не четверо, а п’ятеро чоловiк. Пан середнiх лiт починає голосно висловлювати невдоволення: “Я тут сиджу майже годину, жива черга не рухається, люди йдуть за талонами. Я також хотiв талон взяти — у реєстратурi кажуть, на сьогоднi вже нема. А менi конче треба сьогоднi”.

“А коли в дитини заболiло вухо, нам узагалi сказали, що мiсце до дитячого ЛОРа є лише наступного тижня, — долучається молода жiнка. — Як таке може бути? Адже є стани, коли не можна чекати так довго!”

У результатi з хворою дитиною, яка мала температуру та кашель, менi довелося просидiти пiд кабiнетом лiкаря майже пiвтори години. Виходить, талони, якi мали б оптимiзувати процес прийому, навпаки, його погiршили. Тепер до одного лiкаря на той самий час претендують i пацiєнти з талонами, i без них. Мiж собою вони починають з’ясовувати стосунки, нерiдко доходить до штовханини, хто перший зайде в кабiнет на прийом до лiкаря…

Тож навiщо було вводити таку талонну систему, якщо наявнiсть талона не гарантує, що ви зайдете до кабiнету лiкаря у вказаний час?

І як тепер бути тим, кому треба до лікаря негайно — наприклад, болить вухо, підскочив тиск — викликати “швидку”, вмовляти чергу пропустити, замовляти талони “про всяк випадок”? З цими запитаннями ми звернулися до Валентини Очеретенко, голови правління Спілки захисту прав пацієнтів “Здоров’я нації”.

“Загалом, система прийому лікарів на чітко вказану годину широко розповсюджена за кордоном, а також в Україні у приватних клініках, — каже Валентина Очеретенко. — Це справді дуже зручно. Проте чомусь у наших поліклініках ця система на практиці дала зворотній ефект — людей під кабінетами стало більше. А все тому, що організація надання медичної допомоги у комунальних поліклініках залишається на вкрай низькому рівні.

Наприклад, для випадків, коли не можна чекати, варто запровадити так звані ургентні талони і організувати кабінети долікарського прийому, куди можна викликати чергових спеціалістів. Скажімо, у дитини заболіло вухо — ЛОРа, зашкалює тиск — кардіолога. Крім того, аби в поліклініці не перетиналися хворі та здорові пацієнти, відвести для прийому тих, хто одужав, і тих, хто хворий, окремий вхід і простір для прийому в лікаря.

Між тим, медичні чиновники не поспішають елементарно організувати працю медперсоналу зручно і без нервів. Тому й доводиться просиджувати в чергах годинами навіть недужим чи ослабленим пацієнтам, наражаючи їх на небезпеку зараження новими вірусами чи на важке ускладнення хвороби.

Марина МОРОЗ

Фото Tvoemisto.tv