100 тисяч гривень замість земельної ділянки

logo


5472_p_15_img_0001Львів став першим містом України, де депутати міськради як альтернативу запропонували атовцям грошову компенсацію замість виділення землі

Місяць тому під стінами Львівської міськради провели акцію протесту учасники АТО, вимагаючи від влади надати бійцям та сім’ям загиблих у районі проведення АТО передбачені для них квартири та земельні ділянки. А вже за два тижні на позачерговій сесії міськради ветеранам-атовцям запропонували компромісний варіант: протягом наступних чотирьох років (2017–2020) виплатити кожному учаснику АТО по 100 тис. грн замість земельних ділянок у межах Львова під індивідуальне будівництво. За це рішення проголосували 53 депутати з 64.

Нині в черзі на отримання землі у Львові — 2300 бійців. Водночас депутати застерегли: на таку компенсацію зможуть претендувати лише реальні учасники АТО, а не «кількаденні візитери».

— Кошти отримають ті військові, які не будуть забезпечені земельними ділянками в межах області. Для міста це означатиме видатки в сумі 400 млн грн протягом чотирьох років. Це немалі кошти для місцевого бюджету. І я дуже сподіваюсь, що держава згадає про свої обіцянки і долучиться до фінансування цієї програми. Я також сподіваюсь, що подібні програми будуть прийняті і в інших містах України, — прокоментував Андрій Садовий і наголосив: — Всі списки бійців АТО пройдуть окрему перевірку спеціальною комісією, в яку входитимуть, зокрема, й військові. Під програму не підпадатимуть ті, хто провів у районі АТО по кілька днів, що дозволило їм отримати формальний статус учасника бойових дій.

Депутати міської ради також проголосували за внесення правок до програми «Про захист інтересів учасників АТО», розробленої для розв’язання матеріально-побутових проблем ветеранів-атовців та членів їхніх сімей. Комісія, яка працювала над цією програмою, прийняла рішення розглянути надання або земельної ділянки, або коштів насамперед тим, хто не отримував від держави нічого — ні земельної ділянки, ні коштів, ні квартири.

— Ми також змінили черговість у програмі, поставивши на перше місце сиріт, які брали участь в АТО і не мають куди повернутися. У другій черзі — сім’ї загиблих, і в третій — учасники АТО, які стали інвалідами 1 або 2 групи, — зазначила Гелена Пайонкевич, начальник юридичного управління Львівської міськради.

Суму в 100 тисяч гривень замість ділянки місцева влада запропонувала, виходячи з середньої вартості квадратного метра землі в Україні. Але 100 тисяч гривень — це 3,5 тисячі євро. За таку суму ні житла, ні землі у Львові не купиш, говорять фахівці. На ринку нерухомості земельна ділянка у межах Львова коштує від 20 тисяч євро. Саме тому рішення Львівської міської ради задовольнило не всіх атовців. Хтось вважає, що краще отримати компенсацію, ніж нічого, інші вимагають надання саме земельної ділянки. Є й такі, що зайняли очікувальну позицію, адже за чотири роки, протягом яких діятиме програма, ситуація може змінитися.

У Львівській міськраді пояснюють, що учасників АТО ніхто не змушуватиме брати гроші. Якщо ж вони все ж таки виберуть компенсацію, у них ще залишиться право на отримання землі в області — для сільськогосподарських чи садових потреб. Адже за законом бійці АТО можуть претендувати на дві земельні ділянки: для садівництва та для індивідуального будівництва в межах населених пунктів.

Загалом з початку запровадження ініціативи щодо забезпечення учасників АТО земельними ділянками у Львівській області військовослужбовці та їхні сім’ї отримали у власність 4606 земельних ділянок загальною площею 963 гектари. Та складна ситуація з браком вільних ділянок залишається, і не лише на Львівщині, а майже по всій Україні. Але саме у Львові зробили крок до розв’язання проблеми — замість того, щоб розводити руками перед ветеранами АТО, тут хоча б висунули конкретну пропозицію, аби зменшити соціальну напругу. Пристати на неї чи ні — вирішуватимуть учасники АТО.

Роман ТУРОВЕЦЬ

14_polosa

Читайте також:

«Урагани», в разі потреби – із відповіддю не забаряться. Фото

Пілоти бачитимуть уночі

Миколаївські десантники проводжають в запас бойових побратимів 6 хвилі мобілізації. Фото

Facebook

Twitter

Vkontakte

Одноклассники

Google+

Схожi записи: