Е-квиток для маршруток Львівщини. Як він працюватиме

logo


image

Львівська ОДА планує запровадити на обласних маршрутах автоматизовану систему оплати проїзду (АСОП). Це буде окремий проект, який не стосується впровадження е-квитка у Львові. Управління транспорту ЛОДА виставило на обговорення проект розпорядження про запровадження е-квитка в межах області. Працюватиме він за іншим принципом, ніж у Львові, а для його запровадження та обслуговування шукатимуть інвестора. ZAXID.NET пояснює, як та коли запрацює електронний квиток у обласних маршрутках.

Як працюватиме АСОП?

Запровадити систему АСОП в межах Львівської області має інвестор, якого шукатимуть на конкурсі. В ЛОДА переконують, що кілька потенційних інвесторів уже звертались до влади області з пропозицію запровадити е-квиток.

Власне, інвестор і має створити єдиний центр обробки даних, куди надходитиме інформація про пасажирів, які купили картки на проїзд, які ними скористалися й за якими напрямками.

Також інвестор має встановити валідатори в транспорті та облаштувати пункти продажу, видачі й поповнення електронних карток, а також термінали самообслуговування. Спершу обладнання встановлять у маршрутках, які підпорядковуються ЛОДА, а згодом до цієї системи планують залучити й внутрішньо-районні маршрути.

«Інвестор має власним коштом встановити обладнання для електронного квитка, натомість він буде отримувати певний відсоток від перевезень і таким чином заробляти», – розповів ZAXID.NET в. о. керівника управління транспорту Львівської ОДА Роман Жук.

Новою системою перевезення пасажирів мають послуговуватись як комунальні, так і приватні перевізники. Вони отримуватимуть гроші від оператора перевезень, замість готівки від пасажирів.

На маршрутах мають працювати контролери, які перевірятимуть наявність квитка чи електронної картки в пасажира. За відсутність квитків обіцяють штрафувати. У контлорерів також будуть картки, які вони валідуватимуть в автобусі, який перевіряють.

Як можна буде оплатити проїзд?

В автобусах мають встановити валідатори, що прийматимуть спеціальні картки, призначені лише для оплати проїзду, та банківські картки, якими можна буде купити разовий квиток.

Роман Жук каже, що під час перехідного періоду, що триватиме кілька місяців, пасажири зможуть купити й разові квитки за готівку, втім поступово всі пасажири таки мають перейти на єдині картки. Для пільговиків ці картки об’єднають із соціальними картками, де будуть зібрані всі пільги.

«При вході у автобус пасажир має завалідувати поїздку, а потім ще раз – під час виходу. Після цього з його картки стягнеться відповідна сума», – пояснює Роман Жук.

Картки будуть персоніфікованими й неперсоніфікованими, бути як електронний гаманець, або розрахований лише на певну кількість поїздок. Від виду картки залежатиме її вартість. Е-квиток також має передбачати різні періоди дії та тарифи. У ЛОДА кажуть, що квиток, придбаний через АСОП, буде дешевший, ніж разовий у водія.

Чи зміниться вартість проїзду на обласних маршрутах після запровадження е-квитка в ЛОДА наразі не знають.

«Тарифи коригуватимуть, залежно від ситуації на ринку перевезень. Зрозуміло, що зараз тарифи є заниженими й неокупними», – каже чиновник.

Де можна буде купити картку чи квиток?

На Львівщині є 55 автостанцій. Роман Жук пояснює, що спочатку купити чи поповнити картку можна буде у пунктах видачі карток та через термінали, які встановлять на кількох ключових автостанціях – у містах, де живуть понад 5 тис. мешканців. Згодом їх мають встановити на всіх АС Львівщини.

Що дасть е-квиток обласним маршруткам Львівщини?

Запровадження АСОП, переконують і ЛОДА, допоможе зменшити кількість працівників, залучених до надання транспортних послуг, оптимізувати маршрути й впровадити єдиний квиток на всі види транспорту в області.

Крім цього, електронний квиток мав би вивести готівку, яку отримують від пасажирів водії, з «тіні» та дати змогу порахувати реальні витрати на обслуговування маршрутів. Від цього й залежить, якими будуть тарифи на проїзд у транспорті.

Водночас, каже Роман Жук, область не передає у підпорядкування інвестора всю транспортну галузь, а лише дозволяє її організувати перевезення й отримувати від цього певний відсоток.

Коли запрацює е-квиток?

За словами Романа Жука, ЛОДА врахує зауваження, які надходитимуть під час громадського обговорення. Після цього проект подадуть на розгляд у регуляторну службу, а потім – на розгляд голови Львівської ОДА, який і має видати розпорядження.

«Приблизно в червні плануємо оголосити конкурс, на якому будемо шукати інвестора для запровадження е-квитка. До конкурсу залучимо фахівців-транспортників із Львівської політехніки та перевізників. Цей процес триватиме приблизно два місяці», – пояснює посадовець.

Повноцінний запуск е-квитка на Львівщині очікують уже наступного року. В ЛОДА приблизно порахували, скільки може коштувати інвестору впровадження е-квитка, однак цю суму не розголошують.