У Львові під стінами ЛОДА пікетувальники вимагали захистити відомого пам’яткоохоронця (відео)

logo


image

Справу проти Василя Петрика мітингарі називають сфабрикованою. Мовляв, так він поплатився за те, що встав на захист Миколаївської фортеці.

Понад півсотні жителів Миколаєва нині пікетували сесію Львівської облради на підтримку колишнього начальника управління охорони об’​єктів культурної спадщини облдержадміністрації, відомого пам’яткоохоронця Василя Петрика. Його підозрюють у розкраданні мільйона гривень під час робіт у нацзаповіднику “Древній Звенигород”.

Мітингарі переконані, справа проти нього шита білими нитками. Таким чином, розповідають протестувальники, Петрик поплатився за те, що встав на захист Миколаївської фортеці, на території якої зацікавлені підприємці задумали облаштувати піщаний кар’єр.

Вони скористалися послугами такого пана Валерія Потюка, який є директором комунального підприємства ЛОР яке називається “Реставрація та управління палацами та замками Львівщини” і він поступив дуже просто: зробив документацію що ніби фортеця на 80% зруйнована, відповідно пам’ятка є, але вже її нема чого охороняти і можна там робити кар’єр, – повідомив житель Миколаєва та декан Інституту телекомунікацій “Львівської політехніки” Леонід Озірковський.

Як жити по сусідству із піщаним кар’єром мешканці Миколаєва не уявляють. 

Якщо вони вириють цей кар’єр, то люди які там живуть в Миколаєві на Печерах, то Печерський район, то в них пропаде вода, в них зсунуться всі будинки, бо там є пісковий ґрунт і тому ми страйкуєм, щоб мати де жити і щоб мали де жити наші діти, – наголосила жителька Миколаєва та учасниця мітингу Оксана Скварок.

Відтак мітингарі вимагали вберегти Миколаївську фортецю від знищення та звільнити із посади автора доносу на Петрика Валерія Потюка. Сьогодні він мав відзвітувати про свою роботу на посаді директора комунального підприємства “Реставрація та управління замками і палацами Львівщини”, однак на засідання він не прийшов.

В силу того нам довелося заочно приймати рішення на підставі висновків профільної депутатської комісії однієї і другої і за результатами перевірки діяльності підприємства управлінням майном спільної власності Львівщини, на основі тих висновків ми сьогодні прийняли рішення про незадовільну роботу підприємства, – заявила голова Львівської облради Ірина Гримак.

У ході перевірки діяльності підприємства депутати з’ясували що воно… 

Немає ні ліцензії, ні статуту і взагалі ні про шо це підприємство. От я особисто не розумію чим він займався, то, шо він аферистично підписував документи і ліквідовував пам’ятки архітектури і казав, шо вони не є пам’ятками архітектури ну це кримінал, це треба брати тепер ці всі документи, мало того він ще підроблював підписи інших людей, – заявила депутатка Львівської облради та заступниця голови комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Соломія Риботицька.

Відтак обласні обранці прийняли рішення ліквідувати це підприємство, тож Валерій Потюк залишився без посади. А тим часом Василь Петрик намагається поновитися на робочому місці через суд.

Суд Галицького району, слідчий суддя пані Волоско прийняла рішення про моє відсторонення і ми з адвокатами подали апеляцію на таке рішення, я вважаю воно є незаконне, необґрунтоване і зроблене це рішення з порушеннями чинного законодавства і таке юридично нікчемне рішення ми оскаржуємо в апеляційному суді, – повідомив пам’яткоохоронець Василь Петрик.

Судове засідання мало відбутись сьогодні, однак його перенесли. Нагадаю, 17-го червня Василь Петрик вийшов зі СІЗО під заставу. Небайдужі активісти зібрали необхідних півмільйона гривень усього лише за ніч.