Від вулиці Академічної до проспекту Шевченка: історія центральної локації Львова, – ФОТО

logo


У рамках спецпроєкту “Історія старого Львова” кореспондентка 032.ua пропонує дізнатися про один із визначних проспектів міста – проспект Шевченка. 

Проспект Шевченка у Львові є однією з популярних локацій серед жителів та туристів. Він розташований у центральній частині міста між вулицею Саксаганського та площею Міцкевича. Пропонуємо детальніше дізнатися історію його створення та як проспект змінювався з часом. 

Як з’явився проспект Шевченка

Історія проспекту розпочалася ще у 1414 році. Вулиця була частиною Галицького передмістя, на ній мешкали кожум’яки (гарбарі), так і виникла її початкова назва – вулиця Гарбарська, яка проіснувала до початку XIX століття.

Згодом вулиця отримала назву Святого Яна. Назвали так, тому що наприкінці вулиці був невеликий ставок, у який впадали дві притоки Полтви. Заболочене русло Полтви було посеред вулиці, тому через нього перекинули кам’яний місток, а на ньому стояла фігура святого Яна Непомука. На честь цієї фігури вулиця отримала нове ім’я. 

У 1886 році Полтву сховали до підземного колектора, а міський садівник Арнольд Рерінг заклав бульвар, який складався з “острівців” із заокругленими краями. 

Проспект ім. Тараса Шевченка, Фото: lia.lvivcenter.org

Проспект ім. Тараса Шевченка, Фото: lia.lvivcenter.org

У 1871 роках вулицю перейменували на Академічну на честь академії-університету та академіків-студентів. Вона виходила до старого будинку Львівського університету імені Яна Казимира на сучасній вулиці Грушевського. 

Вул. Академічна, тепер пр. ШевченкаФото: lia.lvivcenter.org

Вулиця Академічна (тепер пр. Шевченка)Фото: lia.lvivcenter.org

Вже із 1995 року з’явилася нова назва – проспект Шевченка. Вона існує і до сьогодні. Однак деякі жителі досі називають цю вулицю по-старому – Академічною. 

Проспект Шевченка у Львові, Фото: 032.ua

Проспект Шевченка у Львові, Фото: 032.ua

На проспекті Шевченка у Львові можна побачити низку цікавих будівель, пам’ятник Михайлові Грушевському, книгарню Наукового товариства iм Т. Г. Шевченка, а також неймовірну алею із кулястими кленами. Далі – детальніше про це. 

Про створення алеї на проспекті

До Першої світової війни посеред вулиці ще не росли дерева, але вже було кілька клумб і висаджені кущі. У 1930-х роках проспект реконструювали і він набув вигляду традиційного бульвару з алеєю з двох рядів тополі. За часів незалежності алея змінилася.

У 1997 році старі тополі викорчували, а замість них висадили кулясті клени. Це одна одна із найпопулярніших локацій на проспекті до нашого часу. 

Тополева алея на проспекті ШевченкаФото: lia.lvivcenter.org

Проспект Шевченка у ЛьвовіФото: 032.ua

Про колишній прибутковий дім адвоката Сегаля

На розі проспекту Шевченка і вулиці Чайковського стоїть одна з найпривабливіших споруд проспекту – колишній прибутковий дім адвоката Сегаля. Його особливістю є цікавий інтер’єр та вежа з декоративним фронтоном.

Прибутковий дім адвоката Сегаля на нин. пр-ті Шевченка, 4, 1905 рікФото: photo-lviv.in.ua

Сучасний вигляд прибуткового будинку адвоката СегаляФото: photo-lviv.in.ua

Книгарня Наукового товариства iм Т. Г. Шевченка

На проспекті також розташована одна із легендарних книгарень Львова – книгарня Наукового товариства імені Шевченка. Там панує наукова атмосфера вже впродовж десятиліть. Охочі можуть придбати патріотичну літературу, історичну та художню класику.

Книгарня Наукового товариства імені Шевченка у Львові

Будинок профспілок на проспекті

Одна із найпомітніших будівель на проспекті – Будинок профспілок Львівщини. Відомий також як офісний будинок Шпрехера. Це восьмиповерхова будівля, яку створили у 1929 році. Впродовж всього часу приміщення орендували різноманітні організації. Деякий час там було консульство Угорщини. У радянські часи на першому поверсі був ресторан “Елегант”, а згодом – Будинок профспілок Львівщини та перші поверхи займають заклади харчування та магазини. 

Кам’яниця Шпрехера на ШевченкаФото: lia.lvivcenter.org

Проспект Шевченка у ЛьвовіФото: 032.ua

Пам’ятник Грушевському 

На проспекті височить пам’ятник Михайлові Грушевському. Його встановили у 1994 році. Фігуру відлили з бронзи та влаштували на гранітному постаменті. Раніше на цьому ж місці стояв пам’ятник польському комедіографу Олександрові Фредрові, але його вивезли після Другої світової до Вроцлава. 

Пам’ятник М. ГрушевськомуФото: 032.ua

Пам’ятник О. Фредрові у ВроцлавіФото: uk.wikipedia.org

Львівська обласна прокуратура на проспекті Шевченка

На проспекті Шевченка, 17 – 19 розташована і Львівська обласна прокуратура. Цей будинок створили у 1921 році для промислово-торгової палати міста. У 1939 – 1991 роках там містився міський осередок комуністичної партії України. Пізніше вже це приміщення передали Львівській обласній прокуратурі й установа діє і до сьогодні.

Львівська обласна прокуратура, Фото: 032.ua

Львівська обласна прокуратура, Фото: 032.ua

Сучасний проспект Шевченка 

Сучасний проспект Шевченка досить забудований. Тут налічуються житлові будинки, магазини, заклади харчування. Одна із ключових локацій, що приваблює увагу жителів – алея на проспекті. Це спокійна локація у центральній частині міста, де можна відпочити у затишній атмосфері. 

Проспект Шевченка у ЛьвовіФото: 032.ua

Проспект Шевченка у ЛьвовіФото: 032.ua