До Львова прибули два нові гелікоптери Airbus H125 для прикордонників (ФОТО)

logo


Підтримай ШоТам

Презентували трейлер історичного фільму про УПА «Схрон» – найкращої стрічки в Національному конкурсі 49-го Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість».

Про це пише Нове українське кіно.

Онлайн-прем’єра стрічки запланована у Takflix на 18 листопада.

Це короткометражний фільм «Схрон» Оксани Войтенко – дипломної магістерської роботи режисерки в університеті імені Івана Карпенка-Карого, сценарій до якої розроблявся разом із Анатолієм Соболевським, ветераном АТО 2014 року.

: Боллівуд у Києві: вийшов тизер індійського фільму, який знімали у Маріїнському палаці (ВІДЕО)

Як зазначають творці фільму, 1 рік досліджень і 2 роки зйомок та пост-продакшену – стільки часу тривало створення фільму «Схрон». Режисерка фільму Оксана Войтенко вивчала тему через записи і допити служби безпеки УПА та спогади самих повстанців.

Співавтор сценарію Анатолій Соболевський воював в АТО у складі добровольчого батальйону ОУН. Під час роботи над фільмом він допомагав із психологією та діалогами військових.

: «Військові теж бояться стоматологів». Як лікар з Одещини Анатолій Стодола рятує зуби українських бійців на передовій

«Фільм присвячений тим, хто боровся за незалежність України в минулому і хто продовжує робити це сьогодні», – розповіла режисерка Оксана Войтенко.

Сюжет стрічки

За сюжетом Україна, 1946 рік. У криївці переховуються українські повстанці та вагітна жінка – дружина командира. Їх розшукує загін НКВД. Однак все не так просто – хтось тут приховує велику таємницю.

Оксана Войтенко називає той період дуже складним для УПА, адже радянська армія вже не була зосереджена на війні з нацистами.

Ролі зіграли Денис Шевченко, Вероніка Шостак, Вадим Курилко та інші.

«Щойно закінчилася Друга світова, совєти направили всі сили на боротьбу з Українською повстанською армією. Ці настрої відображені у стрічці. Деякі хлопці вже не вірять у те, за що борються» – продовжує режисерка, яка хотіла провести паралель між тим періодом і сучасною війною в Україні.

: KALUSH проти Андруховича. Чи зможеш ти відрізнити панчі українських реперів від віршів сучасних поетів? (ТЕСТ)

За її словами, кіно закінчується трьома титрами. Перший – про те, що упівці вели збройну боротьбу до 1968 року, коли відбулася остання сутичка загону з радянськими військами. Другий факт – остання страта бійця УПА відбулася 1989-го. І третій факт, що останній живий командир УПА вийшов зі схрону 1991 року. Це Ілько Оберишин, який 40 років сидів у схроні на даху будинку.

Фільм «Схрон» Оксани Войтенко цьогоріч став номінантом на V Національну кінопремію «Золота Дзиґа» у категорії “Найкращий короткометражний ігровий фільм” (Премія ім. Ю. А. Мінзянова).

Нагадаємо, українська стрічка про бійчиню ММА виходить у широкий прокат.

Фото: cinema.in.ua.

Підтримай ШоТам