Львівські рятувальники провели позапланове профілактичне відпрацювання у школах (відео)

logo


image

Роз’яснення для місцевих мешканців та школярів: рятувальники Львівщини проводять практичні навчання, демонструючи правила поведінки та можливі небезпеки для юних жителів різних районів області, зокрема взимку.

Тривога, виклик пожежників та гасіння полум’я – сценарій цьогорічних практичних відпрацювань рятувальників на прикладі школи у Глинянах. Вогнеборці кажуть: такі реалістичні навчання в освітніх закладах – вкрай важливі. Як і профілактичні розмови з дорослими. Адже статистика за останній рік не надто втішна.

В загальному з початку року 61 особа загинула, 73 особи травмовано. Проведеним аналізом за третій квартал встановлено, що на території Львівщини загинуло 24 особи. Це дуже велика кількість людей на пожежах, це все відбувалося в житловому секторі і тому керівництво ГУ прийняло рішення проводити позапланові заходи в доповнення до планових заходів, — розповідає Андрій Гвардєєв, начальник відділу обліку пожеж ГУ ДСНС Львівщини. 

Спільно зі школярами ДСНСівці відпрацювали безпечну евакуацію з охопленої, за легендою, полум’ям будівлі. 

Діти повинні знати, як себе поводити в тій чи іншій ситуації.  Це, звичайно, планова евакуація, нас попереджали. Але так як ми вже не маленькі і дотримувались усіх правил евакуації, спокійно, не спішачи, — запевняє Ярина, школярка.

Слава Богу, в школі таких випадків не було і надіюсь, що надалі, якщо буде така співпраця з цими службами, то їх не повинно бути. Бо як-не-як такі заходи потрібні для того, щоб діти самі могли не те що поводити в тій ситуації, але щоб передбачити, щоб їх могло і не відбутися. То найважливіше, — розповідає Тарас Когут, директор Глинянської школи.

Та якщо зі школярами було усе надзвичайно реалістично, то з дорослим населенням рятувальники провели профілактичні бесіди. Та приємним бонусом для місцевих мешканців з категорії малозахищених, були подарунки у вигляді датчиків диму та чадного газу. 

Крім полум’яного горіння, це й задимлення. Воно також є небезпечним, адже достатньо лише декілька вдихів і людина може також може померти від отруєння продуктами горіння. Тому цей датчик, принаймні він буде корисний, буде відігравати роль профілактики, роль на випередження, — відмітив Андрій Гвардєєв, начальник відділу обліку пожеж ГУ ДСНС Львівщини.

Пічне опалення, крихкий лід взимку та піротехніка під час свят – усе це, кажуть рятувальники, несе неабияку загрозу людському здоров’ю та життю. Тож вкотре нагадують про уважність, обережність та розсудливість.

Віра Коновал – pravdatutnews.com