На території львівського музею розкопали залишки архіву чекістів

logo


Унаслідок розкопок у дворі Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» були знайдені важливі артефакти періоду нацистських злочинів 1941-1944 років.

Серед знахідок – німецькі солдатські каски періоду війни та документи зі колись згорілого й закопаного у дворі музею архіву Народного комісаріату внутрішніх справ (центральний орган карально-репресивної системи СРСР – Авт.). Про це повідомив директор «Тюрми на Лонцького» Руслан Забілий.

«Це згорілі документи радянських спецслужб – свідчення про те, як чекісти затирали сліди своїх злочинів, знищуючи докази. Хтозна коли їх палили! Може в 1941, а може в 1991 році! На спопелілих аркушах залишилися досі відчитувані, за слідами друкарської фарби, слова друковані російською мовою. Це документи якоїсь звітності. На одному із фрагментів відчитується гриф: “Совершенно секретно”. Документи палили папками. Тому, те, що від них залишилося спресувалося та збереглося в піщаному грунті», – пояснив походження документів директор.

Також Руслан Забілий повідомив, що знайдені артефакти зберігатимуть у музеї, і з часом їх експонуватимуть.

Нагадаємо, музей-меморіал «Тюрма на Лонцького» використовувався в ХХ столітті як політична в’язниця трьома режимами: польською, радянською та нацистською владою. Із 2009-го року – це перший в Україні музей-в’язниця жертв окупаційних режимів. Tvoemisto.tv пропонує відеоекскурсію по одному з найбільш моторошних приміщень Львова. 

Фото: з Facebook Руслана Забілого

Опублікувала Людмила Рубцова