У Львівській облраді – війна через мікропроекти

logo


Обласні депутати не поділили слави. Через конкурс мікропроектів і начебто самопіар однієї із партій у Львівській облраді виникло протистояння. Більшість фракцій наполягає на зміні складу комісії, яка розглядає конкурсні пропозиції від районних громад. Однак, існують припущення, що такі зміни можуть призвести до корупції у розподілі грантів. Відтак, одні райони будуть у фаворі, а інші безпідставно обділені.

Новий сучасний садок ― гордість села Смереків на Жовківщині. Групи наразі скорочені, але з першого лютого почнуть працювати на повний день. Будували його з 2010 року. А усе, чим наповнили, ― дитячі меблі, кухонну техніку ― закупили завдяки обласному конкурсу мікропроектів. А ще у цьому ж конкурсі виграли гроші і на вуличне освітлення для села Перемивки, яке належить до цієї ж сільради.

«Цей конкурс є досить прозорий, досить чесний. Я скажу, якщо так дальше піде, довіра зростає і зростає. Цього року, я можу сказати, 90 мікропроектів пішло з нашого району на цей конкурс», ― розповів голова Смереківської сільської ради Богдан Стахів.

Проте із конкурсом не все гаразд ― запевняють у Львівській облраді. Мовляв, одна з політичних сил піариться на ньому понад міру. Від імені голів п’яти чи шести фракцій ще раніше з’явився відкритий лист, у якому заявили, що «Самопоміч» у конкурсі мікропроектів перетягнула ковдру на себе. Тепер же ж на сайті облради з’явився проект рішення, за яким мали б змінити склад комісії з програми мікропроектів. Зокрема, позбавити повноважень співголову комісії і водночас представника «Самопомочі» Парасковію Дворянин.

«Як мені сказав один депутат, ми всі однаково є в процесі, але ніхто з нас не дозволяє собі переступати межу. На думку ініціаторів, одна з політсил цю межу переступила і сигнал, котрий був первинний з цим листом, явно не почула. Тобто ось така приблизно версія, яка є зараз», ― зазначив голова Львівської облради Олександр Ганущин.

Як каже голова ради, депутатів особливо роздратували буклети від «Самопомочі», у яких були роз’яснення щодо мікропроектів. Однак це був лише депутатський обов’язок, пояснила перший заступник голови облради Парасковія Дворянин.

«Ми поінформували, що така програма є, ми показали кроки, як найлегше написати проект, ми показали труднощі, які можуть виникнути ― це обов’язок депутата. Чому не зробили цього інші фракції ― це запитання не до мене», ― прокоментувала Парасковія Дворянин.

Водночас, до ініціаторів згаданого проекту рішення запитання є. На сайті він з’явився 13 січня спочатку за підписом голови облради, який на той час був у відпустці. Та вже за деякий час під ним підписалися голови шести фракцій. Закон називає це грубим порушенням.

«Це була технічна помилка. Всім зрештою вже відомо, що я був у відпустці і не міг реєструвати жодних проектних рішень. Там сталась прикра технічна помилка. Комусь обов’язково дамо по шапці, тому, хто невірно вніс дані», ― пояснив голова Львівської облради Олександр Ганущин.

Чим же завершаться політичні розбіжності у Львівській облраді і чи відіб’ються вони безпосередньо на мешканцях сіл та районів ― залишається лише гадати.

«Для мене немає суттєвого значення ― чи буду я співголовою комісії, чи не буду. Для мене має принципове значення, якою буде програма мікропроектів. Ми переживаємо, що програма перетвориться на так званий «ручняк». Це погане слово, але воно, на жаль, є в стінах цієї будівлі, через що мені дуже прикро», ― додала Парасковія Дворянин.

Тим часом у Смерекові і на цей рік мають чималі сподівання на конкурс мікропроектів. Підготували аж чотири нові пропозиції, в одній з яких знову йдеться про садочок і гойдалки для дітей.

Нагадаємо, Львівська обласна рада на 2017 рік збільшує бюджет конкурсу мікропроектів. Депутати обіцяють виділити не менше ніж 60 млн грн, це на 6 млн грн більше, аніж у 2016-му. Зросте й максимальне фінансування одного проекту. Пріоритетними у фінансуванні визначили, зокрема, освіту, вуличне освітлення, охорону здоров’я.