Львівський митник втікав від правоохоронців, на ходу викидаючи з автівки валюту

logo


Бізнес із ввезенням з-за кордону авто, завжди був прибутковим. Ні для кого не секрет, що з цього мають зиск усі – і посередники, і митники з прикордонниками та правоохоронцями, і, безпосередньо потенційні покупці, чиї гаманці не тріщать по швах через купу грошей і вони не мають змоги придбати новеньку машину у салоні. Головне, всюди мати «свою» руку – знати кому і скільки треба дати. І якби високопосадовці не билися в груди, показуючи, як вони захищають вітчизняного товаровиробника і борються з корупцією, попит на нелегальні іномарки був, є і буде. А значить, завжди будуть ті, хто захоче на цьому заробити.

І ось чергове затримання – днями оперативники Управління захисту економіки у Львівській області спільно із військовою прокуратурою Львівського гарнізону Західного регіону України та УВБ ГУДФС області затримали групу осіб, котрі організували цілу схему «перегонки» машин з-закордону. Причому, усе відбувалося, як у справжньому американському бойовику – з погонею, перехопленням і жбурлянням доларів через вікно автівки.

Керували цим злочинним угрупованням головний інспектор митного поста «Угринів» Львівської митниці та інспектор прикордонного пункту пропуску «Павловичі» Львівського прикордонного загону ДПС, повідомили Департаменті захисту економіки Національної поліції України. Вони дозволяли ввозити машини з країн ЄС на територію України без їх митного оформлення. А допомагали їм ще два мешканці Львівщини – вони, зокрема, шукали клієнтів для нелегальних авто та були посередниками у передачі грошей.

За три місяці такої «роботи» прикордонник і 28-річний митник заробили понад 60 тисяч гривень. А попалися на «гарячому» – під час передачі чергового траншу – 700 доларів США, які вони «заробили» за завезення автомобіля марки «Нісан-Патфайндер».

Читайте також: «Як буде наступна хвиля мобілізації, першими служити підуть чиновники!», – головний військовий комісар Львівщини

– Ми «вели» їх від початку квітня, – розповідає подробиці операції військовий прокурор Львівського гарнізону Владислав Савинець. – Вчора зранку, наші працівники разом із обласним УЗЕ (управління захисту економіки) розпочали операцію, мали затримати їх біля ринку «Галицьке перехрестя» (околиця Львова. – Авт.), біля парковки, під час отримання чергової винагороди. Однак авто, за кермом котрого був митник та ще чотири пасажири, почало втікати. Намагалися наїхати на поліцейського, через вікно викидати гроші (9 тисяч гривень, 710 доларів США, 250 польських злотих та 100 чеських крон). Два наших екіпажі кинулися за ними. Він гнав по зустрічній, на червоне світло, виїхали з «Галицького перехрестя», кружляли по Богдана Хмельницього, Грінченка, Мазепи, Хвильового, потім знову повернулися на Мазепи і затримали їх біля ресторану «Балатон». Очевидно, він не орієнтувався на місцевості, вони не знали, куди їхати далі, там ми своїми авто перекрили вулицю з двох сторін і затримали їх. Це ще щастя, що людей на вулицях в той час не було багато.

А от прикордонника правоохоронці затримали вже аж вдома, у Жовкві.

– За попередніми даними, шахраї за три місяці встигли завезти вісім авто, – каже військовий прокурор. – Хоча в рамках кримінального провадження фігурувало лише чотири, а вчора при обшуку у них вдома, на подвір’ях знайшли ще чотири. 

 

За даним фактом військовою прокуратурою відкрито кримінальне провадження за статтею «Одержання хабара в особливо великих розмірах». Усі підозрювані затримані, знаходяться у СІЗО. Під час обшуків з автомобіля митника вилучили 13 тисяч гривень, 1,5 тисячі доларів США, 500 польських злотих, 200 чеських крон. За місцем проживання прикордонника – 6 тисяч гривень, 50 доларів США, банківські картки та мобільні телефони. 

– Сьогодні їм оголосять про підозру, – каже Владислав Савинець. – До речі, двоє цивільних підозрюваних пішли на співпрацю зі слідством, а от прикордонник та митник поки опираються.

Мирослава БЗІКАДЗЕ.

Фото прес-служби Львівського гарнізону військової прокуратури України та Департаменту захисту економіки Національної поліції.

Відео надане ZAXID.NET Львівським гарнізоном військової прокуратури України.

Читайте також: Найцікавіші новини Львівщини

Читайте також: Надзвичайні події України