У Львові відзначають День пам’яті та примирення (фото)

logo


8 травня, 2017 – 16:55

Сьогодні, 8 травня, у річницю капітуляції нацистської Німеччини (цю подію прийнято розглядати як символ перемоги над нацизмом) – пам’ятний день і в Україні, і в цілому світі.

Відповідно до Указу Президента України 2015 року, метою відзначення 8 травня в Україні є «гідне вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та висловлення поваги усім борцям проти нацизму».

З нагоди Дня пам’яті та примирення у Львові кожного року на території  колишнього концентраційного табору «Шталаг-328» проводять скорботні заходи – керівники міста й області, представники дипломатичних місій, святі отці, ветерани Другої Світової, діти війни, громадські активісти покладають квіти та запалюють лампадки біля Хреста пам’яті. Священики служать чин панахиди, опісля якої усі присутні викладають із червоних маків на схилі біля меморіального хреста вінок пам’яті.

Нагадаємо: концтабір «Шталаг-328» (1941 – 1944) був створений німецьким військовим командуванням спочатку як табір для радянських військовополонених, згодом – військовополонених і в’язнів з інших країн. Згідно з архівними даними, зокрема, взимку 1942 року тут, за колючим дротом просто неба, щодня від голоду і холоду вмирали до півтисячі осіб. Загалом у Stalag-328 загинуло щонайменше 150 тисяч військовополонених… Вічна пам’ять невинно убієнним.

«Головне примирення, якого нам треба досягнути сьогодні, це примирення українців між собою – щоб ми були єдині, щоб ніколи вороги не використовували нас, – зазначив на скорботних заходах Львівський міський голова Андрій Садовий. – Війна між Україною і Росією зробила великий крок до цього, бо сьогодні внуки ветеранів УПА пліч-о-пліч з онуками солдатів радянської армії, які воювали у ІІ Світовій, захищають Україну від окупанта. Цей світ не є досконалий, і ми не знаємо, коли Божі закони переможуть по цьому світі і ми будемо жити в мирі. Але повинні завжди дбати про нашу безпеку, бути сильними, бо на сильних ніколи не нападають, сильних бояться. Бажаю усім нам великої сили духу, великої впевненості і великої віри у справу, яку робимо».

Сьогодні ж у Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного відбувся мистецький дитячий захід «Пам’ять про вчора і перемога сьогодні очима дітей» із залученням учнівської молоді та учасників АТО з родинами.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів. Фото Романа БАЛУКА