У Львові хочуть відкрити Музей у темряві “Третя після опівночі”

logo


Автори першого і поки що єдиного в Україні Музею у темряві “Третя після опівночі” мають намір відкрити свою філію у Львові. Заклад відрізняється тим, що усі екскурсії в ньому проводять у суцільній темряві та у супроводі незрячих гідів. До експозиції входять реалістично відтворені повсякденні місця – вулиця, галерея, будинок, природа. Таким чином намагаються подолати бар’єри у спілкуванні між зрячими та незрячими людьми.

Як повідомляє кореспондент сайту 032.ua, зараз на реалізацію задуманого у Львові збирають кошти за допомогою платформи спільнокошту. Усього потрібно зібрати 200 тисяч гривень за найближчі 87 днів, станом на зараз у скарбничці проєкту 44 тисячі 350 гривень.

Музей у темряві, фото: 0300.com.ua

“Лише одна година у повній темряві, де світ можна відчути лише на дотик, смак, нюх та слух, змінить ваші погляди на багато речей, які сприймаються як буденне та належне. Гідами в музеї працюють незрячі люди. Вони допомагають опанувати темряву та чесно відповідають на всі питання”, – зазначають автори проєкту.

Зараз такий музей працює лише у Києві, за 3 роки його відвідало 17 тисяч людей. Окрім традиційної експозиції, яка допомагає краще зрозуміти будні незрячих людей у місті, у темряві можна відкрити цілу галерею й демонструвати живописні та архітектурні твори. “Побачити” їх можна за допомогою пальців рук. При цьому, всі екскурсії для незрячих тут проводять безкоштовно. Назву музею “Третя після опівночі” обрали теж не випадково, адже саме цей час доби найбільш темний. І саме така темрява панує в стінах установи.

Музей у темряві, фото: 0300.com.uaМузей у темряві, фото: 0300.com.ua

Співзасновниця музею Аліна наголошує, що заклад уже готовий розширюватись, і місцем для відкриття другої філії обрали місто Львів. Тут планують облаштувати простір на 200 кв. метрів з п’ятьма новими локаціями у темряві. Новий музей дозволить надати роботу 6 незрячим гідам та розпочати створення інтерактивних освітніх виставок для львів’ян і гостей міста. На будівельні матеріали та ремонтні роботи для нового музею потрібно 600 тис. грн.

Музей у темряві, фото: 0300.com.ua

“У нас є 100 тис. власних коштів на відкриття музею у Львові. Нас підтримав Міжнародний фонд “Відродження”, який додасть ще 150 тис. грн після успішного завершення кампанії. Частину коштів ми залучимо з інших грантових програм та благодійних заходів. Не вистачає 200 тис. грн, які ми хочемо зібрати з вашою допомогою на платформі “Спільнокошт”! Після запуску цей проект буде сталим і не потребуватиме додаткового фінансування. Музей є соціальним підприємством, отриманий дохід від екскурсій ми спрямовуємо на роботу музею”, – зауважили автори. Підтримати проєкт фінансово можна за посиланням.

Нагадаємо, раніше сайт 032.ua розповідав як у Львові людей з інвалідністю без попередження виселили з приміщення культурного центру.