У львівській музичній школі ім. Крушельницької спростували незаконну торгівлю інструментами

logo


Дирекція львівської середньої спеціальної музичної школи-інтернату ім. Соломії Крушельницької спростувала звинувачення у незаконній купівлі, а також торгівлі музичними інструментами. Інформація про те, що у школі продають дорогі роялі, з’явилась у львівському інтернет-виданні «Гал-інфо». ZAXID.NET ознайомився з документами, які спростовують ці звинувачення.

Станом на 1 жовтня 2016 року на обліку в музичній школі-інтернаті імені С.Крушельницької є 83 піаніно і 33 роялі (а також інші музичні інструменти). За словами директора школи Лева Закопця, а також вчителів, нові клавішні інструменти школа не купувала щонайменше 30 років. Останнім новим надбанням було піаніно фірми «Essex», яке подарував школі фонд Леоніда Кучми ще за часів його президентства.

За словами Лева Закопця, він регулярно просив Міністерство культури виділити гроші на купівлю нових музичних інструментів, проте щораз отримував відмову. 

«У 2016 я звертався до голови Львівської облради з проханням купити інструмент для школи. Але сказали, що на цей бюджетний рік не вийде. Буду писати знову», – каже Лев Закопець.

Восени 2013 року вчителі школи вирішили зібрати гроші на новий рояль самотужки. Протягом кількох місяців вдалось зібрати необхідну суму. Як розповідає голова профспілки вчителів школи Ольга Кулик, якоїсь фіксованої суми внеску не було – кожен міг здавати стільки, скільки вважав за необхідне. Та й сама участь у зборі коштів була добровільною. Долучився майже весь педагогічний колектив – 160 вчителів. Вчителі наголошують: ініціатива збору коштів на купівлю інструмента належала саме викладацькому колективу, а не директору.

«Той рояль був куплений як приклад того, що люди в часи криз можуть об’єднатись», – каже голова профспілки вчителів школи Ольга Кулик.

На зібрані кошти було вирішено придбати кабінетний рояль німецької марки «Feurich». Його ціна становила 138 200 грн. Рояль купили 5 грудня 2013 року. Акт купівлі музичного інструмента був оформлений на ім’я однієї з викладачок школи Зеновії Заблоцької. Усі рахунки є у розпорядженні редакції ZAXID.NET. 13 січня 2014 року Зеновія Заблоцька передала рояль Feurich як безоплатну спонсорську допомогу у власність школи. Роялю присвоїли інвентарний номер та поставили у класі №202.

Акт про передачу рояля у власність школи (клікніть для збільшення)

За словами завідувачки відділу загального фортепіано Оксани Гудзій, для нормальної роботи школі потрібно ще 10 нових інструментів.

Частково цю потребу задовольняють два концертних роялі, теж фірми «Feurich». Вони не є власністю школи, а перебувають тут на зберіганні. Проте за домовленістю з фірмою «Feurich», інструменти можна використовувати під час концертів чи майстер-класів. Востаннє роялі виймали з чохлів 28 жовтня, під час заключного концерту міжнародного музичного конкурсу піаністів Feurich-Virtuoz, у якому взяли участь як учні школи ім. С. Крушельницької, так і обдаровані діти з інших міст України.

«Система продажу музичних інструментів кожної фірми, чи це «Steinway», чи «Yamaha», чи «Feurich», полягає в тому, що вони обов’язково є на огляді у відповідній інституції: музичній академії, спеціалізованій музичній школі, філармонії тощо. Купувати інструмент без обіграння – те саме, що купувати кота в мішку. Для того інструменти знаходяться в школі, є договір на їх зберігання. Ці роялі можуть використовувати під час концертів, презентацій чи конкурсів», – пояснив представник фірми «Feurich» в Східній Європі Володимир Ханас.

Такі роялі можуть «працювати» щонайменше 10 років без втрати якості звучання, за умови відповідного догляду, додає Володимир Ханас.

Вартість концертного роялю «Feurich», які зараз перебувають у музичній школі ім. С. Крушельницької, становить 19 900 євро. Після розмитнення його ціна в Україні зростає до 27 400 євро. Для порівняння: подібний рояль виробництва «Yamaha» коштуватиме приблизно 40 тис. євро. Варто додати, що при купівлі подібного інструмента його покупець окремо оплачує послугу налаштування рояля. У Польщі вартість такої послуги становить від 800 до 1000 євро. Представники компанії «Feurich» обіцяють налаштувати роялі безкоштовно, якщо школа ім. С. Крушельницької врешті купить їх.

Дирекція музичної школи та «Feurich» взаємно зацікавлені у тому, щоб ці музичні інструменти залишились саме у навчальному закладі. Щоправда, досі у школі не змогли знайти достатньої кількості коштів на їх купівлю. Але компанія з продажу музичних інструментів готова чекати.

«Цей бізнес – не торгівля автомобілями. Щоб продати музичні інструменти, треба виховати тих, кому їх продати. Щоб фірма взагалі існувала, організовуються конкурси та майстер-класи», – каже Володимир Ханас.

Як розповів ZAXID.NET директор музичної школи Лев Закопець, звинувачення на адресу школи надходять не вперше. На думку директора, причиною цього стали конфлікти з однією викладачкою, а також з мамою учениці, яку хотіли відрахувати через низький рівень успішності. Проте, через те, що школа не встигла вчасно подати документи про відрахування до міністерства, школярку поновили на навчанні.

Щоби розібратись із конфліктом, що виник, Лев Закопець ще 31 серпня цього року звернувся з листом до департаменту захисту економіки Національної поліції України у Львівській області з проханням перевірити, чи були порушення у роботі його навчального закладу, зокрема у купівлі роялю на початку 2014 року, а також стосовно об’єктивності оцінювання та відрахування учнів. У ході перевірки поліція не встановила достатніх підстав, які б вказували на наявність ознак кримінального правопорушення, про що повідомила листом.

Лист від Національної поліції (клікніть для збільшення)

Львівська середня спеціальна музична школа-інтернат ім. Соломії Крушельницької є найстарішою музичною школою Львова. Школа є у підпорядкування Міністерства культури. Це єдина музична школа в західному регіоні України, яка виконує державне замовлення з професійної підготовки обдарованої музичної молоді з 10 областей: з областей Західної України, а також із Донецької, Луганської, Кіровоградської, Запорізької. Зараз у ній навчається понад 400 дітей. З 2009 року школу ім. С. Крушельницької очолює Лев Закопець.