Суд виправдав брата скандальної активістки Олени Живко у справі земельних махінацій

logo


Колегія суддів Львівського апеляційного суду скасувала вирок Михайлові Живку, двоюрідному братові скандальної активістки Олени Живко, якого визнали винним у незаконній реєстрації прав приватної власності на земельну ділянку, що належала місту. Про це повідомляє антикорупційний сайт «Наші гроші. Львів».

Як повідомляв ZAXID.NET, ще у 2013 році реєстратор Львівського міського управління юстиції Михайло Живко незаконно зареєстрував право приватної власності на ділянку площею 0,15 га на вул. Липинського, 27, де був «Львівський дослідний нафтомаслозавод».

Ділянка, право власності на яку незаконно зареєстрував Михайло Живко

Ця земля перебувала у комунальній власності. Через місяць після незаконної реєстрації ділянку продали уже іншій фірмі. Внаслідок махінацій у міста вкрали ділянку на більш як 2,5 млн грн. Саме такою була ринкова вартість ділянки станом на 26 березня 2013 року.

У грудні 2019 року Шевченківський райсуд Львова визнав Михайла Живка винним у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки. Згідно з вироком суду Михайло Живко засуджений до 4 років тюрми з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з державною реєстрацію речових прав на нерухоме майно протягом 3 років. Проте через закінчення термінів притягнення до відповідальності, Михайла Живка звільнили від покарання.

Проте суд постановив стягнути з Михайла Живка на користь Львівської міськради понад 2,5 млн грн як відшкодування майнової шкоди за незаконно перереєстровану землю.

На вирок суду Михайло Живко подав апеляційну скаргу, яка у лютому 2021 року була повністю заводолена колегією Львівського апеляційного суду. Повний текст ухвали ще не оприлюднений. Однак відомо, що судді Альберт Белена, Василь Головатий і Оксана Маліновська-Микич скасували вирок, а кримінальне провадження закрили у зв’язку з відсутністю в діянні Живка складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 367 ККУ (службова недбалість).

Щодо ділянки на вул. Липинського, то Львівська міськрада виграла судовий процес та повернула її у комунальну власність.