Львівщина “червона”: заповненість ліжкової мережі на 54,51%, викриття злочинного угруповання і вакцинування безхатьків

logo


image

Область потрапила до списку «червоних» 30 жовтня. Попередньо ішлося, що суворі карантинні обмеження триватимуть до 12 листопада, одначе наввипередки до цього терміну було оголошено, що оцей майже локдаун триватиме до 29 листопада.

Упродовж кількох останніх днів керівник департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Орест Чемерис зазначав, що за деякими показниками можна говорити про покращення ситуації. Водночас наголошував, що перебіг ковідної пневмонії у значного числа ушпиталених важчий, ніж за попередньої хвилі. А ще звертав увагу на суттєве збільшення числа хворих молодого і середнього віку.

За добу 21 листопада у Львівській області провели 902 дослідження на коронавірус. Згідно з результатами, що їх оприлюднила пресслужба ЛОДА, позитивні показники виявили у 86-х осіб.

За добу, що минула, з діагнозом «Covid-19» по області госпіталізували 86 осіб. Скерували на самоізоляцію 604-х. Аналіз на ПЛР-дослідження вперше взяли у 690 осіб.

У стаціонарах на ранок 22 листопада – 2816 осіб (ліжкова мережа заповнена на 54,51%). 336 пацієнтів вакциновані (в т.ч. двома дозами – 145). В реанімації перебувають 219 хворих, з них на апаратах ШВЛ – 89. Летальних випадків в області зафіксовано три.

За увесь час карантину, від 12 березня 2020 року, у Львівській області Covid-19підтвердили у 204337 осіб. Померлих – 5222. Одужали від коронавірусної інфекції 164774 особи.

Позаяк Львівщина й надалі перебуває у «червоній» зоні, від населення вимагають дотримання правил протиепідемічних заходів – йдеться про носіння масок і дотримання соціальної дистанції. Контроль за виконанням карантинних заходів покладено на підрозділи Національної поліції, представників «Держпродспоживслужби», департаменту з питань цивільного захисту та органів місцевого самоврядування, які  працюють у складі оперативних мобільних груп. Отже, за інформацією ЛОДА, упродовж тижня мобільні групи провели 11239 моніторингових обстежень, за результатами яких склали 745 протоколів щодо порушення правил карантину, а саме: 89  – у  закладах громадського харчування, 344 – по об’єктах продовольчої торгівлі, 204 – по об’єктах торгівлі непродовольчими товарами, також – на ринках, у торговельно-розважальних центрах, в аптеках, оптиках, в громадському транспорті та салонах краси.  У підрозділах дізнання ГУ Нацполіції розпочали 49 кримінальних проваджень за підробку документів (сертифікатів про вакцинацію) та скерували до суду з обвинувальним актом 8 кримінальних проваджень.

Минулого тижня працівники Управління СБУ у Львівській області повідомили про викриття міжрегіонального (Львівщина –  Запоріжжя) угруповання, яке вдавалося до підробки документів – щомісяця виготовляло близько тисячі сертифікатів про вакцинацію та до двох тисяч ПЛР-тестів. Неправомірна вигода, що її отримали чотири фальсифікатори, – майже 3 млн гривень.

Серед доброго у «червоній» Львівщині те, що учні всіх (1 – 11) класів повернулися до очного навчального процесу.

Варто розповісти й про ініціативу Львівської міської ради, яка організує пункт вакцинації проти Covid-19 для безхатьків на вул. Кирилівській 3а – найближчої п’ятниці, 26 листопада, з 11.00 до 18.00. За словами в.о. директора департаменту гуманітарної політики ЛМР Євгена Бойка, «міська рада прагне надати безхатькам безпечні умови вакцинації і можливість користуватися усіма соціальними благами, в тім числі – можливістю вакцинуватися».

На вул. Кирилівській, у Центрі обліку та нічного перебування бездомних громадян, працюватимуть дві мобільні бригади, які щепитимуть усіма наявними у Львові видами вакцин (за бажанням охочого вакцинуватися безхатька). Також чиновник обіцяє обстеження перед щепленням, надання довідки про вакцинацію і пам’ятки, де зазначено, куди можна звернутися по допомогу (поліклініка чи лікарня), якщо виникнуть побічні ефекти від вакцини.

Тим часом, сьогодні міністр охорони здоров’я  України, коментуючи ситуацію із захворюваністю на корона вірус, зокрема, у Львівській області, зазначив, що область виходить із рівня епідемічної небезпеки. 

Брифінг міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка щодо ситуації з поширенням COVID-19 на території України, що відбувся 22 листопада 2021 року, можна переглянути тут.

На місцевому рівні цю заяву міністра Ляшка наразі ніяк не коментують.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів