«Це конфлікт навіть не на мовному ґрунті»: львівський клуб «Split» відреагував на інцидент у караоке

logo


Нещодавно у львівському клубі «Split» відбувся скандал, який схолихнув місто. Про нього мешканці Львова дізнались з TikTok-блогу львів’янина Юрія, який розповів, що його вигнали з закладу за громадянську позицію.

«Вголос» вирішив зв’язатися з дирекцією клубу «Split» та дізнатись позицію закладу стосовно того, що трапилось.

Про який кофлікт йде мова?

Як «Вголос» писав раніше, декілька днів тому, охорона львівського нічного клубу «Split» вигнала львів’янина через те, що той зробив зауваження одному з відвідувачів, який співав російськомовні пісні в караоке. 

Зокрема, хлопець обурився тим, що компанія гостей закладу виконувала пісні виконавця з РФ Григорія Лєпса, який неодноразово висловлювався у підтримку окупації Криму.

Детальніше дивіться у відео:

Історія по той бік «барикад»

Натомість, за словами представника клубу «Split», який представився «Вголосу» ім’ям Володимир, ситуація, що трапилась, є доволі неоднозначною.

Він розповів, що учасниками конфлікту, який відбувся у закладі, були білоруси, які приїхали до Львова на відпочинок і, власне, хлопець Юрій, який оприлюднив відео у TikTok.

За словами Володимира, білоруси дійсно співали російськомовні пісні. Однак після зауваження хлопця вони вибачились та пояснили, що не знають української мови.

«Щодо тієї ситуації – це конфлікт навіть не на мовному ґрунті. Такий емоційний стан був у людини, чи що. Білорус дійсно вибачився толерантно. Сказав, що він володіє лише російською і англійською. На жаль, навіть білоруської не знає. А потім вже виник конфлікт між тим хлопцем і дружиною білоруса. Білоруси були змушені піти, тому що не змогли перебувати в цій атмосфері. Вони казали, що розуміють, що в Україні йде війна, але не можуть співати іншими мовами, бо їх не знають», — сказав пан Володимир.

Крім того, чоловік додав, що нічний клуб «Split» має виключно проукраїнську громадянську позицію. Як і в ресторані, так і на дискотеках, за його словами, лунають тільки україномовні та англомовні пісні. Утім, є випадки, коли контент контролювати неможливо. До прикладу, в караоке, де відвідувачі самі роблять вибір. 

“Коли ми можемо контролювати цей контент і це від нас залежить, ми так і робимо. Я знаю, що є цей мораторій і розумію, що це рекомендація (ред, — насправді це не рекомендація, а законний документ ЛОР). Але в караоке, на жаль, я їх обмежити не можу. Якби був закон, затверджений Верховною радою про заборону російськомовного продукту на території України, я б мав усі законні підстави не дозволяти людям співати такі пісні”, — сказав він.

Також він зазначив, що адміністрація закладу попросила хлопця покинути заклад. Звідти його ніхто не виганяв. 

Тож на чиєму боці правда?

Наше завдання — висвітлити позицію усіх сторін конфлікту. Та на чиєму боці правда не була б, це не заперечує того, що російськомовний культурний продукт все ще продовжує поширюватись в Україні.

Попри 8-ий рік збройної агресії Росії та всупереч мораторію на публічне використання російськомовного публічного продукту, який законно діє ще з 2018 року на території Львівської області, ледь не у кожному караоке-клубі Львова досі лунають пісні країни-агресора. Як би прикро не було, їх співають не лише білоруси, а й наші співгромадяни.

А це не тільки питання політики закладів, які не усвідомлюють глобальності проблеми, а й національної свідомості самих відвідувачів, які формують попит на такі пісні. 

ІА “Вголос”: НОВИНИ

Всі свіжі новини на нашому
Telegram-каналі Приєднуйся!