У Домі Франка у Львові відкрили провокативну виставку сучасного мистецтва

logo


У Львівському музеї Івана Франка відкрили проект сучасного мистецтва «Franko Laboratorium». У його межах свої інсталяції, відео-арт і перформанси показали 35 студентів Львівської національної академії мистецтв.

Посеред темної музейної кімнати раптом оживає Іван Франко, його кам’яний бюст починає кліпати очима. Такий рух створили завдяки світловим проекціям. По сусідству висить на стіні довга смуга вовни і підпис: брова. Іван Франко, коли замислювався, мав звичку щипати пальцями брови. Нині пропонують відвідувачам пощипати велетенську брову.

Усе це є арт-проекти 35 студентів Львівської академії мистецтв курсу Василя Одрехівського.

«Нашою метою було відійти від цього канонізованого бронзового образу Івана Франка, який закарбований в нашій уяві, і прочитати його з іншого боку, може навіть через якісь провокативні медіа», ‒ пояснює Василь Одрехівський, викладач Львівської академії мистецтв.

Одну з інсталяцій називали «Фарбований Лис» ‒ автор взяв справжній череп лисиці, помістив його в акваріум, а на стелі почепив куб, з якого фарба крапає на цього Лиса.

«Цим проектом мені захотілося зачепити тему впливу обставин на людину», ‒ коментує свою інсталяцію студент Роман Кірпа.

А якщо зайдете у підвал музею, почуєте, як гучно б’ється серце, чи то Франка чи будь-кого іншого, це вже залежить від вашої фантазії.

«Я надихалася твором Івана Франка «Похорон», хотілося зобразити, де існує та межа між життям і смертю, тобто цей стан, спектр емоцій, які людина відчуває під час цього», ‒ розповідає авторка проекту Анастасія Кірієнко.

Директор музею Богдан Тихолоз тішиться, що дім письменника ожив і притягує до себе молодь: «Коли йдеться про меморіальні музеї, то про них часто мислять як про такі собі саркофаги, у яких зберігається фараон. А як на мене, музей ‒ це живий простір, дім муз. І Дім Франка ми мислимо як дім муз і тому тішимося, що сьогодні молоді музи різної статі повернулися завдяки нашій співпраці з Академією мистецтв до дому Франка», ‒ розповів Богдан Тихолоз.

Академія мистецтв відтепер заохочує своїх студентів до таки сучасних жанрів, продиктованих часом і новими технологіями.

«Відкриваємо нову кафедру нових форм мистецтва, актуальні мистецькі практики і зараз щораз більше актуальним стає так зване міждисциплінарне навчання, де навчаючись на тій чи іншій спеціальності не замикається лише на своєму вузькому профілю», ‒ повідомив ректор Львівської національної академії мистецтв Володимир Одрехівський.

Проект «Franko Laboratorium» триватиме до 20 грудня.