Губернатор Синютка забув про дітей

logo


Дітвора змушена долати до школи 13 кілометрів щодня

Області потрібно 90 шкільних автобусів, і дотепер не купили жодного.

Та дітям якось треба до шкіл добиратися. Тому їздять, набившись як оселедці, у непристосованих транспортних засобах, ходять пішки, а буває, що й прогулюють уроки, пише газета Експрес.

Загалом в області понад 21 тисяча дітей шкільного віку проживає далі, ніж за два кілометри від школи. Тому в деяких селах навчання для учнів перетворилося на справжню муку. Зокрема, на Самбірщині деякі школярі долають у непристовованому транспорті 13 кілометрів! Йдеться про учнів Дублянської загальноосвітньої школи, де навчаються діти із п’яти довколишніх сіл. Та якщо села Велика Озимина й Мала Озимина і Залужани від Дублян за 5 — 6 кілометрів, то  Лука — за 10, а Майнич — за 13. Та й самі Дублян розтягнулися майже на 10 кіломерів, так що навіть частині місцевих школярів добиратися на навчання далеко.

“Із доїздом дітей із сіл Залужани, Майнич і Лука у нас справжня катастрофа, — розповідає Роман Когут, голова об’єднаної територіальної громади. — Нам потрібен шкільний автобус. Тепер дітей довозимо автомобілем “Газель”, який нам дали в користування у дитячому будинку “Рідний дім” у селі Корналовичі. Цим транспортним засобом на 13 місць перевозить щодня 31 школяра віком від 6 до 16 років. Машина вже дуже стара. Якщо ламається, то діти не їдуть до школи. І учням початкових класів, які їдуть у довколишні села, доводиться чекати кінця уроків у старшокласників, щоб повернутися додому. Така ситуація із підвезенням дітей не змінюється вже понад сім років. Нам пообіцяли виділити шкільний автобус, але кажуть, що досі тендери не відбулися”.

В обласному департаменті освіти і науки пояснюють, що тендери вчасно не відбулися, бо Антимонопольний комітет тимчасово зупинив процедуру закупівлі.

Нині із 21 тисяч учнів, які потребували підвезення шкільними автобусами, підвозять 18 тисяч. Загалом області потрібно 90 автобусів. В інших областях шкільні автобуси купували за середньою ціною від 1,3 до 1,4 мільйона гривень, отож Львівщині розраховувати на більш ніж 25 нових автобусів для шкіл не варто — на таке наводять прості розрахунки сум, передбачених на такі видатки в бюджеті.

“Кому саме дадуть нові шкільні автобуси, вирішать на сесії облради, — каже Ірина Сислюк. — Та нині в нас в області нема такого району, який був би на 100% забезпечений шкільними автобусами”.

Тож ніхто не може гарантувати, що шкільний автобус таки перепаде Дублянській об’єднаній територіальній громаді та що врешті діти по-людськи їздитимуть до школи.

Зате добре відомо, що за гроші, які недоотримав бюджет через те, що губернатор Синютка неодноразово продавав за безцінь землі області, можна було б купити не один додатковий автобус.

Богданна МАРТИНИК