«Чи ми будем приймати десять тонн вдень, чи нуль тонн – буде вирішуватись тільки Новояворівськ», – мер міста про «сміттєвий» меморандум

logo


Міський голова Новояворівська Василь Муравель розповів, що дасть місту підписаний Меморандум про розподіл львівського сміття. «Меморандум я підписав і він говорить про те, що на Львівщині треба спільними зусиллями займатись побутовими відходами…

Обласна рада виділяє 30 мільйонів гривень… і я мав розмову з головою обласної ради, що реально можна отримати місту того року. Ми подавали на фонд екологічного розвитку пропозиції – придбання сміттєвозу, капітальний ремонт напірного колектора і зараз виникло питання, щоб виділити кошти для тих полігонів, які будуть приймати сміття, На цей рік із 30 мільйонів Новояворівськ хоче отримати 5 мільйонів», – розповів Василь Муравель, додаючи, що остаточні суми та об’єкти встановить сесія Львівської обласної ради 24 квітня.

Також, за його словами, у Новояворівську свого часу був розроблений проект будівництва полігону ТПВ, на який із 6 необхідних мільйонів виділили 850 тисяч гривень двома траншами. Більше фінансування не було і тепер постає питання про коригування існуючого проекту. «Ця документація є застарілою. Будь-які роботи можливі за коригування кошторису і проекту, нами вже подана заявка. Там буде, згідно з проектом, встановлена сміттєсортувальна лінія, яка дасть можливість захоронювати меншу кількість відходів. Нам пропонували встановити пресувальну лінію, але я цього не допускаю, бо тоді нам будуть везти невідомо звідки сміття», – розповів мер Новояворівська.

Також він уточнив, що 80 тонн відходів, які зазначені у меморандумі, які Новояворівськ мав би приймати від Львова, є бажанням області.

«Але чи ми будемо приймати 10 тонн вдень, чи 0 тонн, чи 50 тонн, буде вирішуватись в Новояворівську. Ми зустрічались з депутатським активом. І буде підписана угода на ту кількість, яку погодить Новояворівськ», – заявив Василь Муравель. При цьому мер зазначив, що новояворівське сміттєзвалище може приймати щодня не більше 50 тонн сміття.

Відео: Юрій Романович